.

U Bugojnu se navodno pojavio smrtonosni meningitis, informacija o epidemiji se krije od javnosti?

06 Siječanj 2019

Sinoć iza ponoći portal Bugojno-danas.info, blago rečeno, dobio je šokantnu poruku Bugojanca (ime poznato redakciji) o infekciji koja se pojavila u Bugojnu a koja se tiče meningitisa ili meningokok bakterije koja je smrtonosna u većini slučajeva. On za portal Bugojno-danas.info navodi kako se ovo krije od javnosti. Bakterijski meningitis sve više uzima maha u Bugojnu. Njegovu poruku prenosimo u nastavku:

“Poštovani, javljam vam se povodom jedne ozbiljne i opasne teme. U pitanju je zaraženost bakterijom meningokoke (meningitis) u Bugojnu. U Sarajevu sada leži beba od 6 mjeseci koja je meni bliska, a koja je zarađena tom bakterijom meningokok, a upravo je stigla još jedna beba od 11 mjeseci isto iz Bugojna. U infektivnoj bolnici na Koševu su nam rekli da najviše pacijenata s tom bakterijom dolazi iz Bugojna i da je Bugojno trenutno najzaraženije područje. Ja sam se malo raspitao tko je sve to imao u zadnje vrijeme i došao sam do 10 djece od kojih je 2 završilo smrtno. Molim vas, poduzmite nešto da se ovo počne istraživati jer su ovo većinom bebe i predškolska djeca. Ne daj Bože da se to uvuče u škole, to bi bila katastrofa. I što treba naše doktore bolje uputiti jer najviše griješe što na vrijeme to ne otkriju i zavlače pacijente, pa je puno teže izlječenje i posljedice su daleko veće. Ovo se sve krije od javnosti. Sigurno će se još obitelji javiti koje su ovo prošle, a također možete sve podatke dobiti od infektivne bolnice u Sarajevu i Zenici (tamo šalju pacijente iz Bugojna).“

Bugojanac je također otkrio u razgovoru kako je u pitanju nekoliko obitelji koje bugojanski portal ne želi spomenuti zbog anonimnosti. Kako navodi, puno ih je iz Bugojna i bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka, kihanjem ili kašljanjem, neke šalju u Zenicu a neke u Sarajevo. Beba koju spominje sagovornik portala Bugojno-danas.info se nalazi u prinudnoj komi i u kritičnom je stanju.

Javila se majka oboljele bebe

Od jutros smo odmah kontaktirali više puta infektivne odjele u Zenici i Sarajevu ali se niko ne javlja, nedjelja je pa je moguće da odjeli ne rade, ali ćemo odmah sutra istražiti ovaj problem.

Izjavu majke oboljele bebe za TV OBN pogledajte OVDJE

Simptomi meningitisa

Simptomi meningitisa su: povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osjećaj slabosti, mučnina, povraćanje.

Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad osip po tijelu. Najupečatljiviji simptom meningitisa jest ukočenost vrata (osoba ne može bradom dotaknuti prsa).

Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napada i sl. Ako dođe do razvoja septikemije (ulaska uzročnika u krv i širenje tijelom), moguća su i oštećenja tkiva, zatajenje organa i smrt.

Bakterijski meningitis češće se pojavljuje zimi i početkom proljeća, a virusni ljeti ili u ranu jesen.

/bugojno-danas.info/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa