.

Nova vlada u ŽSB do kraja veljače?

11 Siječanj 2019

Nakon konstituirajućih sjednica na kojima su imenovani članovi 12 stalnih i dva povremena tijela, te Kolegij 8. saziva Skupštine SBK/KSB, prve izvanredne i prve redovne sjednice, na kojoj je usvojen budžet SBK za 2019. godinu u iznosu od 236.501.758,00 KM, danas je u Travniku održan i prvi zvanični sastanak na temu pregovora o formiranju vlasti u SBK/KSB.

Današnje pregovore su vodili predstavnici stranaka koje su na Općim izborima 2018. godine osvojili najviše glasova građana, a to su SDA i Srednjobosanski kantonalni odbori HDZ BiH i HDZ 1990.

Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK je kazao da je Srednjobosanski kanton već davno mogao imati formiranu Vladu, obzirom da SDA i HDZ BiH i HDZ 1990 imaju puni kapacitet, tj. dvotrećinsku većinu, ali da su se čekale instrukcije s viših nivoa, da se vidi hoće li se praviti neka veća kolacija i uvesti neki treći ili četvrti koalicioni partner, te naglasio:

„Ovo su dvije stranke koje uvijek osvajaju po 70 % volje naroda iz kojeg dolaze. Definitivno je da ove dvije stranke idu same, imamo kapacitet. Do kraja veljače Srednjobosanski kanton bi trebao dobiti novu Vladu“.

Na pitanje tko će biti novi premijer, Mekić je naglasio da će definitivno to biti čovjek iz SDA, zbog toga što je SDA pojedinačno najjača stranka, te da će ponovo predložiti dosadašnjeg premijera Vlade SBK/KSB, Tahira Lendu jer je on, kako kaže odličan premijer koji je pokazao svojim rezultatima da je Srednjobosanski kanton u uzlaznoj putanji.

A kada je riječ o podjeli resora, imenovanju ministara i ostalim značajnim poslovima, Mekić je kazao da postoje neki principi i načini izbora, međutim naglašava da bi SDA voljela Ministarstvo obrazovanja SBK/KSB, ali ističe da ne mogu birati i premijera i ostalo, ali da ni HDZ ne može reći imate premijera, hoćemo ostalo.

Radoje Vidović, predstavnik KO HDZ BiH i HDZ 1990 je potvrdio da sa SDA idu u formiranje vlasti, te dodao:

„Ove dvije stranke imaju kapacitet za to, a hoćemo li doći do konačnog sporazuma još uvijek je rano to kazati, prije svega moramo usuglasiti program jer je program najbitniji, odnosno ono što će se raditi u naredne četiri godine“.

Vidović je također dodao da su izazovi veliki, od odlaska stanovništva do raznih problema s kojima se suočavaju građani, te da je potrebno uložiti dodatnu snagu i energiju kako bi ubrzali trendove koji su pozitivni, a one negativne zaustavili i preokrenuli.

Podsjećamo, prema rezultatima Općih izbora u listopadu, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK, SDA ima deset, a isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj suradnji s KO HDZ-a 1990, ima i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. Pet mandata osvojio je SDP BiH, po dva DF i SBB, dok će u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK jednog zastupnika imati Nezavisni blok. U novom sazivu Skupštine SBK je 12 žena, odnosno 40 % od ukupnog broja zastupnika.

/novum.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa