.

FOTO: Težak dan u središnjoj Bosni

03 Veljača 2019

Na području županije Središnja Bosna u više općina došlo je do izlijevanja rijeka uslijed čega je došlo do plavljenja kuća, dvorišta i poljoprivrednih površina zbog začepljenih odvodnih kanala u većini mjesta, te je došlo do izljevanja odvodnih voda na prometnice.

Također, na području ŽSB zbog naglog topljenja snijega i padalina (kiše) i površinskih voda došlo je do klizišta. U mjestu Podgradina, općina Vitez, pojavilo se klizište kod gradskog bazena pitke vode zbog čega je obustavljena isporuke vode na području grada Vitez.

U mjestu Turići-Vlahović općina Travnik došlo je do klizišta zemlje i kamenja na prometnicu gdje je na toj lokaciji obustavljen promet. U mjestu Bjelo Buče pojavila su tri klizišta.

U općini Novi Travnik došlo je do pucanja glavne vodovodne cijevi pitke vode za grad tako da je obustavljena distribucije vode u cijelom gradu. Otežane putne komunikacije na više mjesta. Do izlijevanje vode došlo je u mjesnim zajednicama Bučići, Stojkovići, Rankovići, Nević Polje, Trenica, Kasapovići, Margetići i Šenkovići.

Izvanredno stanje od prirodne nesreće proglašeno je i na cijelom prostoru općine Busovača.

Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak obustavljen je promet za sva vozila na više mjesta zbog izlijevanja površinske vode. Ugrožena su područja u mjesnim zajednicama Gromiljak, Jehovac, Rauševac, Brestovsko, Bilalovac te Potkraj. Ekipe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju potrebne radnje.

Kovač je istakla kako, na sreću, do sada niko od mještana u ovim područjima nije ugrožen jer su pripadnici civilne zaštite pravovremenim intervencijama spriječili da dođe do neželjenih scenarija.

U jednom naselju u općini Busovača izvršena je evakuacija bolesnih koje su pripadnici FCUZ-a u čamcima prebacivali s jedne na drugu obalu.

Najgora situacija na području Lašvanskog sliva zabilježena je na području Kaonika gdje je usljed izlijevanja rijeke Lašve poplavljeno više desetina domaćinstava i motornih vozila koja su ostala parkirana ispred dvorišta. Alarmantno je bilo i u Gornjem Vakufu gdje je klizište srušilo dvije kuće. Ekipe Federalne uprave civilne zaštite te općinske službe civilne zaštite danas su na ovim područjima pružale pomoć unesrećenim mještanima,piše klix.ba

Na području Busovače proglašeno je i stanje elementarne nepogode zbog brojnih poplava i odrona, a to je potvrdila šefica Civilne zaštite Općine Busovača Nevenka Gavranović. Ovakve poplave niko ne pamti unazad 35 do 40 godina, a sve službe su aktivirane na sanaciji štete i sprečavanju većih problema.

Zbog poplave je obustavljena i nastava u svim školama u Busovači, a problemi sa vodosnabdijevanjem zabilježeni su u svim gradovima pogođenim poplavama.

U Bugojnu su određena naselja bez snabdijevanja električnom energijom, a vodena bujica oborila je dalekovod zbog čega se strahuje od još većih problema.

Štete u ŽSB još uvijek se ne mogu izmjeriti, sve službe se još uvijek nalaze na terenu, a pred mještanima pogođenih područja poplavama je besana noć.

/novum.ba, srednjabosna.com, FUCZ/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa