.

Vitez: Vijećnici zatražili zabranu rada nedjeljom

03 Listopad 2019

Veoma pohvalna, gotovo nevjerojatna inicijativa došla je od HDZ-ovih vijećnika na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Vitez.

Naime, vijećnica Vanja Papić pozvala je sve kolege vijećnike da podrže prijedlog da općina regulira, odnosno zabrani rad nedjeljom trgovačkim poduzećima, kako bi se, kazala je, zaustavilo ugrožavanje prava radnika zbog kojih napuštaju ova područja.

Trebamo osigurati stvaranje najboljih uvjeta kako za gospodarstvenike, tako i za radnike koji zbog ugrožavanja njihovih prava sve više napuštaju ova područja. To je slika koju možemo vidjeti svaki dan, naš grad postaje sve prazniji. Vjerujem da zajedno možemo naći rješenje kojim će svi biti zadovoljni, a da nedjelja bude dan za odmor i obitelj, kazala je Papić.

Dodala je i kako je federalno Ministarstvo trgovine jasno naglasilo da je za reguliranje rada ili nerada nedjeljom nadležan općinski organ.

Na prethodnoj sjednici dostavljen je odgovor federalnog Ministarstva trgovine o nadležnosti organa koji regulira rad ili nerad trgovačkih objekata nedjeljom, te je jasno navedeno da je općinsko tijelo nadležno po ovom pitanju. Stoga pozivam Službu da napravi prijedlog odluke reguliranja rada nedjeljom i predlažem radni sastanak na koji bismo pozvali gospodarstvenike, predstavnike vjerskih zajednica i druge zainteresirane strane, rekla je Papić.

Poslodavci kažu kako generalno nemaju ništa protiv zabrane rada nedjeljom, ali da se to napravi na području čitave države. Tako Anto Rajković, vlasnik firme “Ecos” i predsjednik Udruge poslodavaca općine Vitez, kaže kako bi takva odluka neke firme dovela u neravnopravan položaj.

Mi poslodavci bi vrlo rado pristali, ali teško da firme u jednoj općini rade, u drugoj ne rade, to bi neka poduzeća stavilo u neravnopravan položaj. Ne može se recimo dogoditi da “Fis” ne radi, a drugi rade. Generalno podržavamo zabranu rada nedjeljom, ali da se to napravi na razini čitave države, rekao je Rajković.

Složio se i sa konstatacijom da ako radnici nemaju slobodan dan doprinosi odlasku iz države.

Sasvim sigurno nije u redu ako radnik nema slobodan dan. Kad je Vitez u pitanju, imamo informacije da svaki radnik ima bar po jedan slobodan dan. Normalno da bi bilo najbolje da je to nedjelja, ali to je teško izvodivo, rekao je Rajković.

artinfo.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa