.

Uputstvo za građane u slučaju jakih zima, snijega i poledica

08 Siječanj 2016

Operativni centar civilne zaštite ŽSB je objavio Uputstvo za građane vezano za postupke u slučajevima jakih zima, snijega i poledice.

 

Kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora građani su dužni redovito i pravovremeno održavati pločnike ispred objekata čistima od snijega i poledice, kao i pristupni put koji vodi do njihovog objekta. Ako se led sa pločnika ne može očistiti potrebno je zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanjem, kao što je sol, pepeo, itd.

Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.

Operativni centar savjetuje da se koristi obuća sa gumenim hrapavim đonom, kao i to da se prije izlaska na otvoreno obuće topla obuća i odjeća.

Neophodno je pravovremeno i kontinuirano informirati se o vremenskim uvjetima putem medija i drugih relevantnih izvora.

Operativni centar napominje da smo dužni ukloniti snijeg i led koji prijete da će pasti sa krovova naših objekata.

Također, ne otresati i ne čistiti neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate jer time sebe dovodite u smrtnu opasnost, poručuju iz Civilne zaštite. U slučaju da građani zbog velikih količina snijega ostanu izolirani, a budu im potrebne živežne namirnice, liječnička ili bilo koja druga vrsta pomoći mogu nazvati neku od hitnih službi na sljedeće brojeve:

121 Civilna zaštita

122 Policija

123 Vatrogasci

124 Hitna pomoć.

 

/o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa