.

Prevara u velikom stilu: Organizirani kriminal u građevinskim tvrtkama u Njemačkoj

21 Svibanj 2016

Prvi program njemačke televizije (ARD) prikazao je emisiju kroz koju otkrivaju na koji način radnici u građevinskom sektoru u Njemačkoj postaju žrtve organiziranog kriminala.

Kroz emisiju su razgovarali s nekoliko građevinskih radnika, među kojima su i petorica Hrvata, a koji govore kako im plaće nisu mjesecima isplaćivane te kako žive u neljudskim uvjetima u malim i derutnim stanovima, pa čak i limenim kontejnerima. Njih nekoliko živi u jednom malom stanu i nemaju nikakvu privatnost. Svojim obiteljima u Hrvatskoj se srame priznati u kakvim uvjetima žive i kako im je.

ARD je prikazao unutrašnjost stanova u Griesheimu kod Frankfurta, gdje živi više od tisuću građevinskih radnika. Prljave sobe, podovi, kupaonice, kuhinje u kojima radnici žive i koriste ih su zastrašujuće, a smrad nepodnošljiv. Za takav stan plaćaju preko 300 eura po osobi, što znači da najmodavac dobije na najmanje četiri radnika u malom stanu preko 1 200 eura.

Nekoliko hrvatskih radnika koji rade za jednu portugalsku tvrtku u Njemačkoj, a koja je bila jedan od podizvođača radova na jednom gradilištu, su ispričali kako im plaće nisu isplaćivane mjesecima.

– U Hrvatskoj imam dvoje djece i suprugu, a kolega ima četvero djece. Ne znam koja je tvrtka kriva, ali mi nismo dobili plaće i ne znamo kako će nam obitelj preživjeti – kazao je jedan građevinski radnik iz Hrvatske.

Dogodi se da glavna tvrtka angažira drugu tvrtku kao podizvođača, pa ta angažira još jednu i tako se stvara lanac tvrtki koje varaju za određene radove. Svaka od tih tvrtki mora prijaviti svog radnika, što one ne rade. Žele zaraditi na radnicima koji na taj način zapravo rade na crno, što u konačnici rezultira zakašnjelim isplatama plaća ili ih uopće ne isplate. Za tu neisplatu okrivljuju jedna drugu.

Poslodavci ne prezaju niti pred čime kako bi na prevaru zaradili, pa ni od toga da tjeraju radnike da rade i više od 10 sati na dan.

Ovakvih prevara je 2009. godine u Njemačkoj registrirano čak 51. 240 tisuća dok 2015. godine 107.000 tisuća radnika, ali stvarne su procjene i veće, donosi ARD.

Najveći broj prevaranih radnika dolazi iz istočne i jugoistočne Europe

Njemački stručnjaci govore kako je najlakše prevariti radnike koji su tek došli u Njemačku, koji slabo poznaju jezik, pa samim tim ne znaju svoja prava i postaju lak plijen sve češćeg organiziranog kriminala u građevinskom sektoru protiv kojeg se bori i njemačka država.

Procjenjuju kako je od takvog rada država oštećena i do pet milijardi eura, posebno kad se uzme u obzir da radnici rade na crno, da im se ne uplaćuje radni staž, da nemaju socijalno pa ni zdravstveno osiguranje.

Nažalost, sve više je radnika iz BiH i Hrvatske koji na kraju ne budu plaćeni od prevaranata raznih vrsta. Jer, građevinski sektor nije usamljen. Prevara ima i u ugostiteljstvu ali i u dugim branšama.

Stručnjaci za radno pravo upozoravaju da radnici ni u kom slučaju ne smiju pristati da ih se višemjesečno zavlači s isplatom plaća. Ukoliko ne dobivaju isplatu na vrijeme, ukoliko ona kasni više od uobičajenog, moraju reagirati pa i prijaviti poslodavca nadležnim službama. Svako zavlačenje dovodi u situaciju da na kraju budu gorko prevareni.

Cijelu emisiju o prevari hrvatskih građevinskih radnika, ali i drugih možete pogledati ovdje.

/fenix-magazin.de/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa