Ispiši ovu stranicu

Usvojen globalni sporazum o klimatskim promjenama

12 Prosinac 2015

Predstavnici 195 zemalja usvojili su večeras globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja planete koji ugrožavaju prirodu i ljudsku vrstu, priopćeno je u Parizu na medjunarodnoj konferenciji o klimi.

 

"Sporazum o klimi je usvojen. To je mali korak koji može da učini velike stvari", izjavio je domaćin skupa, šef francuske diplomacije Laurent Fabius.

Francuski predsjednik Francois Hollande predstavio je ranije danas učesnicima skupa nacrt Sporazuma o klimi, koji predvidđa da do kraja stoljeća bude ograničen rast globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

Cilj sporazuma predstavlja održavanje globalnog zagrijavanja na ispod dva stupnja, odnosno do 1,5 stupnja Cejzijusa, kako su zatražile zemlje koje su najviše pogođene klimatskim promjenama.

Pomoć zemljama u razvoju trebalo da bi da bude oko 100 milijardi dolara godišnje 2020. godine, kada sporazum stupa na snagu.

Pored održavanje globalne temperature, sporazum podrazumijeva i borbu protiv žive koja prijeti poljoprivrednim usijevima i bavi se pitanjem rezervi vode u sušnim regionima i morskim resursima.

Sporazum bi trebalo povoljno da utječe na preorijentiranje svijetske ekonomije na druge izvore energije koji nisu fosilni, kao što ugljen, plin ili nafta, koji dominiraju kao energenti u cijelom svijetu. Dokument preporučuje razvoj obnovljivih izvora energije, što će utjecati na uštedu u ekonomiji i zaštitu šuma.

Zemlje treba da smanje emisiju štetnih plinova koji stvaraju efekat staklene bašte, koji je jedan od uzroka globalnog zagrijavanja. Revizija emisije navedenih plinova  će se sprovoditi svakih pet godina, počev od 2025.

Protokolom iz Kjota iz 1997. godine ograničena je emisija štetnih plinova u bogatim zemljama, što je do sada utjecalo na prosiječnu temperaturu tla od oko tri stupnja, a na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji dogovorena je ograničena emisija štetnih plinova na globalnom nivou.

U pariškom sporazumu, razvijene zemlje se pozivaju da ulažu dodatne napore u smanjenju emisije štetnih plinova.

Međunarodna konferencija o klimi počela je 30. studenog i trebalo je da se završi u petak, ali su učesnici zatražili još jedan dan, kako bi bolje razmotrili detalje sporazuma. /o.t./