.

Pravda i istina postali su 'potpuni stranci' u Turskoj

19 Srpanj 2017

Medijske kuće naklonjene opoziciji su zatvorene a oko 160 novinara je uhićeno. Turska je trenutno najveći tamničar novinara.

Grupa za ljudska prava Amnesty International priopćila je u utorak kako su istina i pravda postali "potpuni stranci" u Turskoj nakon što su njen lokalni direktor i petero aktivista privedeni u pritvor pod optužbom za pripadnost terorističkoj organizaciji.

Idil Eser je bio među grupom od deset aktivista - među kojima su njemački i švedski državljanin - uhićenih u ovom mjesecu dok su prisustvovali okruglom stolu o digitalnoj sigurnosti u blizini Istanbula.

Državni tužitelj u ponedjeljak je zatražio od suda da produlji pritvor aktivistima čekajući na suđenje pod optužbama zbog navodnih veza s mrežom imama Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje, stoji iza prošlogodišnjeg propalog puča. Sud ja naredio da se četvero od deset uhićenih oslobodi, javile su novine Hurriyet.

- Turski tužitelji imaju 12 dana dokazati ono što je očigledno: da je tih deset aktivista nevino. Odluka o nastavku postupka pokazuje da su istina i pravda postali potpuni stranci u Turskoj - izjavio je generalni tajnik Amnesty Internationala Salil Shetty.

- To nije legitimna istraga, to je politički motiviran lov na vještice koji ukazuje na zastrašujuću budućnost za ljudska prava u Turskoj - kazao je.

U lipnju su vlasti uhitile predsjedavajućeg lokalnog ogranka Amnestyja, Taner Kilic, zajedno s 22-oje ostalih pravnika, također osumnjičenih za veze s Gulenom, koji je osudio pokušaj puča i negirao je svaku umiješanost.

Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili smijenjeno s posla u civilnim službama, vojnom i privatnom sektoru, a skoro 50.000 je uhićeno od puča.

Grupe za ljudska prava i neke zapadne zemlje tvrde kako Turska koristi tu represivnu kampanju kako bi ugušila svako nezadovoljstvo.

Medijske kuće naklonjene opoziciji su zatvorene a oko 160 novinara je uhićeno. Turska je trenutno najveći tamničar novinara, priopćio je Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u  New Yorku, prenosi agencija Reuters.

 

 

/dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa