.

U Travniku realiziran projekat sterilizacije i kastracije pasa lutalica

15 Prosinac 2017

Veterinarska stanica „dr. Salkić“ u suradnji s volonterima UG za zaštitu životinja „Avlijaner“ i uz financijsku podršku Općine Travnik od polovine lipnja, do polovine studenog ove godine provela je projekat sterilizacije na području općine. 

Vrijednost projekta iznosila je 15.000 KM.

 Izvršeno je 50 sterilizacija – kastracija, 30 ženki i 20 mužijaka. Nakon uspješno provedenog projekta uradili smo još nekoliko dodatni sterilizacija i kastracija. Smanjen je broj ugriza pasa. Zahvaljujući izuzetnom angažmanu volontera iz UG „Avlijaner“ pratili smo gdje su se dešavali napadi i tu smo provodili ove aktivnosti jer psi su razdražljivi i skloni napadima u reproduktivnom periodu, pojasnio je dr. Alen Salkić iz Veterinarski stanice „dr. Salkić“.

Predsjednica UG „Avlijaner“ Besima Sivro kazala je kako je i sterilizacija – kastracija 50-tak pasa značajan korak i kako su efekti vidljivi.

Projekat je pohvalio i Abid Drobo, pomoćnik načelnika za zajedničke i komunalne poslove u Općini Travnik.

Ni jedna druga veterinarska stanica nije pokazala interes za projekat sterilizacije i kastracije. Problem pasa lutalica i dalje opterećuje našu Općinu. Stručna komisija predložila je 18 lokacija za prihvatilište za pse. Taj broj je smanjen na pet lokacija. Na kraju na javnim raspravama građani koji traže rješenje problema nisu prihvatili da prihvatilište bude u bilo kojoj mjesnoj zajednici, kazao je pomoćnik Drobo, istaknuvši kako sve veći broj vlasničkih pasa, postaju psi lutalice.

Prema njegovim riječima građani Travnika, koji su bili žrtve ujeda pasa lutalica,  u 24 slučaja su tužili općinu i dobili. Riječ je o odštetnim zahtjevima koji se kreću u iznosima od 2.500 – 3.000 KM.

 Angažman volontera

 U okviru realizacije projekta sterilizacije i kastracije pasa značajnu ulogu odigrali su volonteri Udruženja građana za zaštitu dobrobiti životinja „Avlijaner“. Posebno je istaknut angažman Besime Sivro, Maje Rizvić i Dušice Dimitrijević. Dr. Alen Salkić uručio je i priznanje predsjednici UG „Avlijaner“, Besimi Sivro

/drukciji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa