.

FOTO: Obilježena 26. obljetnica zločina na Galici

15 Svibanj 2018

Danas je na spomen obilježju Galica služena sveta misa, položeni su vijenci i upaljene svijeće za 14 ubijenih pripadnika HVO brigade “Travnička”.

Srpske paravojne snage su 1992. godine na Vlašiću zarobili 19 pripadnika HVO-a. Većinu zarobljenika, od kojih su neki bili i ranjeni, okrutno su pobili, a petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana. Proveli su ih u zarobljeništvu u Skender Vakufu, Banja Luci i staroj Gradišći. Neki od njih s traumama nisu bili u stanju živjeti te je jedan od njih desetak godina nakon razmjene počinio samoubojstvo.

Žrtvama stradalih pripadnika Travničke brigade HVO-a poklonili su se brojni članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Travnik, Srednjobosanske županije, te hrvatski politički predstavnici u federalnim, županijskim i općinskim tijelima vlasti.

Srpske paravojne snage tog su dana zarobile, mučile i okrutno ubile četrnaestoricu pripadnika travničkog HVO-a: Luku, Matu i Slavka Babića, Slavka Didaka, Zorana Domića, Stipu Jerkića, Pericu Lukića, Tadiju Marjanovića, Ivu Martinovića, Žarka Meljančića, Slavka Pendeša, Dragana i Mirka Rimca i Ivu Stojaka. Iako je od ubojstva pripadnika HVO-a na Galici prošlo 26 godina optužnica za ovaj zločin nije još podignuta.

Svetu misu povodom obilježavanja 26 godina od zločina na Galicu predvodio je fra Davor Petrović, župni vikar župe Guča Gora uz koncelebraciju svečenika travničkih župa.

Izvor fotografija: Župa Ovčarevo

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa