Ispiši ovu stranicu

FOTO: U Docu obilježen 6. lipanj - obljetnica stradanja branitelja i civila župe Dolac

07 Lipanj 2018

U srijedu, 6. lipnja 2018. godine u župnoj crkvi "Uznesenja Blažene Djevice Marije" u Docu služena je misa zadušnica za 101 poginulog župljana ove župe.

Misu je predvodio župnik fra Zoran Livančić koji je istaknuo veliku žrtvu hrvatskih branitelja i civila travničkoga kraja koji su braneći svoju obitelj i svoja ognjišta nedužno izgubili živote. U svojoj propovijedi župnik je poslao poruke mira, međusobnog uvažavanja i poštivanja drukčijeg i tuđeg te molitvom zaželio da se ovakvo zlo nikada ne ponovi.

Uz brojne vjernike na misi su nazočili i članovi obitelji poginulih branitelja i civila župe Dolac, predstavnici Udruga proistekli iz domovinskog rata općine Travnik, te predstavnici hrvatskih političkih stranaka općine Travnik.

25 godina od zločina nad Hrvatima župe Dolac

U ratnom sukobu je život izgubio 101 član dolačke župne zajednice što predstavlja 3,07% od njihovog predratnog broja. Ukupno je stradalo 112 žitelja s ovih prostora što uključuje i 11 stanovnika srpske nacionalnosti od 172 koliko se tako izjasnilo 1991. godine.

U ratnim djelovanjima stradala su i 24 civila (gotovo svaki četvrti poginuli), iako i ovu brojku treba uzeti uvjetno jer su se u branitelje morali svrstati i oni sa 73 godine starosti (prosječna starost branitelja bila je 37,67 godina). Najveći gubitak doživjelo je naselje Polje, gdje su smrtno stradala 24 mještanina ili čak 8,73% u odnosu na popis iz 1991. godine.

Najtužniji mjesec u svoj povijesti za dolačku župu bio je lipanj 1993. Tada su se dogodila dva napada od strane Armije BiH na Dolac i odnijela 75 života njegovih župljana, ili 74,26% poginulih u ovom ratnom sukobu. Prvog dana agresije na prostore župe, 5. lipnja 1993, stradalo je 13 župljana, deset branitelja i tri civilne žrtve. Na patron župe, sv. Antu, 13. lipnja 1993, dogodio se drugi, još žešći napad i tada je poginulo šest mještana. Broj žrtava bio bi i veći da se branitelji nisu uspjeli konsolidirati i za nekoliko dana iskopati prve rovove i podignuti kakva-takva utvrđenja.

Na nekoliko metara od župne crkve 2011. godine pronađena i ekshumirana masovna grobnica, do danas nerasvijetljena. Treba li napominjati da za brojne počinjene zločine nad Hrvatima Doca i ovog kraja do sada nitko nije odgovarao.

Dolački ratni župnik fra Ivo Ćurak je zabilježio da je vrijeme ratnog sukoba na teritoriji njegove župe proživjela jedna trećina predratnog broja župljana, oko 1.200, najvećim dijelom na prostoru koji su kontrolirale hrvatske vlasti, to znači u Nević Polju, Donjem Putićevu i Donjim Stojkovićima. Poharana ostala su naselja: Dolac, Guvna, Vilenica, Grahovik, Gornje Putičevo, Polje, Slimena.

Dvije godine nakon sklopljenog mira Dolac se ipak počeo vraćati u život. Župu je 1997. godine preuzeo tada mladi fratar, a današnji franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić koji je zajedno s župljanima obnovio kako živu crkvu, tako i porušenu dolačku crkvu.

Središnje obilježavanje 25. godina stradanja Hrvata općine Travnik

Središnje obilježavanje 25. godišnjice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima bit će 8. lipnja na Ovnaku gdje je središnje spomen obilježje u Travniku. Misu zadušnicu 8. lipnja na Ovnaku ove će godine prevoditi vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. 

Povodom 25. obljetnice progona travničkih Hrvata bit će organiziran i mimohod u znak sjećanja pod nazivom "Put nade", od Nove Bile do spomenika na Ovnaku u Župi Brajkovići, misa u Bikošima te misa na groblju Prahulje.

Program središnjeg obilježavanja stradanja Hrvata općine Travnik:

Bikoši / Maljine 

10:00 - polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju Bikoši u selu Maljine

11:00 - sveta misa ispred spomen obilježja na Bikošima 

Ovnak  

12:45 - polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju Ovnak, središnjem spomen obilježju poginulim Hrvatima Travnika 

13:00 - sveta misa za sve poginule branitelje i hrvatske civile Općine Travnik, prevodi vojni biskup u BiH, mons. Tomo Vukšić 

Prahulje - ratno groblje 

15:45 - polaganje vijenaca i paljenje svijeća  na ratnom groblju Prahulje 

16:00 - sveta misa za poginule pripadnike HVO-a i civile stradale u Domovinskom ratu 

Organizator obilježavanja je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Travnik. Pripadnici 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH sudjeluju u odavanju počast poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a u Travniku. 

Povodom 25. obljetnice stradanja Hrvata Travnika udruga Zora iz Brajkovića 8. lipnja 2018. organizira i tradicionalni pješački mimohod pod nazivom "Put nade". 

Program pješačkog mimohoda "Put nade" Nova Bila - Brajkovići: 

6:50 - okupljanje ispred crkve sv. Duha u Novoj Biloj

7:00 - blagoslov sudionika pohoda 

7:10 polazak ispred crkve u Novoj Bioj

(Ričice - Brankovac - Pješčara - Šarići - Čeke - Grahovčići - Ovnak) 

Galerija slika