Ispiši ovu stranicu

POZITIVNA PRIČA IZ TRAVNIKA: Obitelj Janković radom pobjeđuje negativne trendove u BiH

11 Lipanj 2018

Na samo par kilometara od središta Travnika nalazi se maleno selo Jankovići, a u njemu vrijedna i radna obitelj Janković. 

Obitelj se među prvima vraća u svoj dom davne 1995. godine. Kako nam govori Marko, već je tada znao da tu želi ostati, tu stvarati obitelj i biti svoj na svome. Po završetku Agronomskog fakulteta na Sveučilištu u Mostaru Marko se vraća u Travnik, u svoje selo, svojim roditeljima i svome narodu kako ponosno navodi.

U Travniku, odnosno u Jankovićima zasnivate obitelj, kao i svi mladi bračni parovi susrećete se s problemima današnjeg vremena, no ipak se odlučujete ostati BiH?

"Svakim danom razmišljali smo kako i na koji način ostvariti dodatna sredstva za život. Biti na selu, a nemati ništa stoke nije bila opcija. Želja i upornost da se ostane svoj na svome jača je od teškoća s kojima se susrećemo. U zadnji godinu dana dobivamo supruga i ja par ponuda za posao van BiH. Dobivali smo par ponuda za posao u Hrvatskoj i jednu u Njemačkoj, ali ne želimo napustiti svoju domovinu, svoje mjesto, svoj narod bez da isprobamo sve mogućnosti ovdje."

Kako je došlo do ideje o pokretanju obiteljskog biznisa?

"Prije par mjeseci u razgovoru sa susjedima i drugim poznanicima, uviđamo nedovoljno iskorišten potencijal za proizvodnju domaćih jaja, jaja dobivenih na tradicionalan način na otvorenom na seoskim domaćinstvima. U drugom mjesecu odlučujemo se za kupnju prvih 30 koka, a nakon samo mjesec dana proširivamo se i nabavljamo novih 100 koka koje danas već uveliko nesu jaja i uživaju u ljepotama naše male farme. Želja nam je bila prije svega za sebe imati domaće jaje, jaje od koka koje se hrane isključivo kukuruzom kukuruznom prekrupom, ostacima povrća i naravno onim što nađu na otvorenom prostoru." 

U poslu posebno uživa najmlađa članica obitelji?

"Veliku sreću i zadovoljstvo, pored materijalne koristi koju počinjemo ostvarivati od naših koka, čini nam osmijeh i sreća naše kćerke Eme koja također ima svoje zadatke i obveze u radu s kokama. Ema je sama sebi dala zadatak u kojem svakodnevno uživa a to je skupljanje jaja i slaganje u ambalažu. Ema je tako vrlo brzo naučila brojati do 30. Sreća i osmijeh na Eminom licu ne može se platiti novcem,ovo je posao u kojem svi jednostavno uživamo . Veliku podršku u svemu ovom daju nam roditelji, koji su tu da pripomognu kada smo mi na poslu." 

Da li ste zadovoljni dosadašnjim radom vaše male farme?

"Zadovoljni smo trenutno s postignutim rezultatima. Zadovoljstvo nam je što možemo ponuditi našim sugrađanima jaja koja su proizvedena bez primjesa koncentrata i drugih dodataka. Već sada imamo svoje stalne kupce koji redovno zovu i traže jaja od naših koka. Bude trenutaka da ne možemo ni podmiriti sve porudžbine te u skorije vrijeme planiramo proizvodnju udvostručiti."

Uz svježa domaća jaja obitelj Janković kupcima nudi domaći sir i mlijeko. Ono po čemu ste jedinstveni nudite i dostavu?

"Odlučili smo se na dostavu, jaja dostavljamo na kućnu adresu, u gradove Travnik, Vitez, Novi Travnik, a imamo i veliki broj naših kupaca u Zenici. Pored jaja našim kupcima nudimo i domaće mlijeko i sir." 

Poruka kupcima?

"Nastojimo na svaki način osigurati sebi uvijete da možemo ostati i opstati na svome što preporučujemo i drugima. Svi oni koji žele probati jaja s naše farme mogu nas kontaktirati putem broja 066 348 965 ili preko Facebook stranice Slijedi domaće koju smo napravili kako bi se približili trenutnim i budućim korisnicima." 

 

            

 

            

 

               

 

           

 

            

 

       

 

                                                              

 

    

 

     

Travnički vjesnik