.

Danas je blagdan Velike Gospe, patron najstarije lašvanske župe

15 Kolovoz 2018

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!". U travničkom kraju najstarija lašvanska župa "Uznesenja Blažene Djevice Marije" u Docu slavi svoj patron. 

Povijest župe Dolac

Današnja župa Dolac nasljednica je srednjovjekovne župe Lašva koja se prvi put spominje u povelji hrvatsko ugarskog kralja Bele IV od 20.7.1244. tu se spominju posjedi bosanske biskupije u „ župi Lasva kod triju crkava.“ Prije nego što su franjevci stigli u Bosnu – koncem 13.st, – sigurno je bila župa s istoimenim središtem na ovom prostoru.

Ime Dolac prvi put se spominje 1777.g. No mjesto je starije od svog današnjeg imena za čitavo jedno stoljeće. Franjevci su u Docu kupili zemljišni posjed već 1777. god. i ondje uskoro podigli kućicu, kojom su se koristili gvardijani triju starih samostana (Fojnica, Kr. Sutjeska, Kreševo) kada su išli pred vezira u Travnik.

1827. osnovana je današnja župa Dolac U vrijeme osnutka župe u Docu nije bilo crkve. Bogoslužje se obavljalo na otvorenom, a kasnije u skromnoj kapelici. Početkom pedesetih godina 19. st. franjevci su dobili dopuštenje za gradnju crkve u Docu. Pod vodstvom graditelja Ivana Drinovca crkva je, osim zvonika, dovršena 1854. god.

Na Malu Gospu, 8.rujna 1853. blagoslovljen kamen temeljac za dašnju crkvu. Sagrađena je sljedeće godine 1854. Crkva je posvećena Velikoj Gospi i spada u najstarije crkve u Bosni sazidane tvrdim materijalom.

Od dijelova dolačke župe formirano je tijekom 19. stoljeća nekoliko novih, a poslije su se odvajale i otvarale župe slijedećim redom: Ovčarevo 1832., Guča Gora 1840., Bučići 1856., Pećine 1856., Zenica 1858., Vitez 1861., Travnik 1879., Brajkovići 1879., Podkraj 1879., Rankovići 1937., Nova Bila 1973.,Turbe 1977., Novi Travnik Uzašašća Gospodnjeg1983., i Novi Travnik Presvetog Trojstva 1998. godine.

Danas se župa pomalo pomiče prema Novoj Biloj i prema N.Travniku i spaja se s njima jer je tu najveća koncentracija hrvatskog življa lašvanske doline. 1991. župa je imala 3.300 duša . U ratu 1993. Dolac je jako stradao. Samo je jedna četvrtina župljana ostala u svojim kućama dok su drugi morali otići radi sigurnosti ili su protjerani iz svojih domova. Slika poginulih 112 župljana svake se godine postavlja pred oltar uz godišnjicu stradanja ovoga kraja, 6. lipnja, kada su gotovo svi žitelji Doca protjerani, a crkva je bila značajno oštećena i devastirana. Rat je opustošio župu Dolac, u dobroj mjeri narušio stabilnost župne crkve. Više o povijesti župe pogledajte na novoj službenoj stranici župe.

Proslava patrona

Danas, na sam patron župe služit će se svete mise u 8 sati, zatim u 9 sati i svečana pučka misa pred vanjskim oltarom u 11 sati. Svetu misu predvodit će rođeni Dolačanin, pater Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa