.

CEM TRAVNIK: Mladi pozvali na poštovanje zabrane prodaje alkoholnih pića maloljetnicima

19 Listopad 2018

Da odgovornost za zdravlje i sigurnost djece i mladih počiva na svima nama, jučer su još jednom podsjetili volonteri Centra za edukaciju Mladih Općine Travnik, aktivnostima u zajednici, u okviru Kampanje 18+.

Ovi mladi ljudi, koji u CEM-u svakodnevno imaju priliku uživati zdravo i sigurno okruženje, bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja, još jedanput su skrenuli pažnju svoje zajednice na dostupnost alkohola, posebno u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, gdje ga maloljentici vrlo često bez problema mogu kupiti, iako je to zakonom zabranjeno.

Kao i dosad, volonteri su posjetili veće trgovačke objekte u Travniku i obavijestili trgovce o važnosti poštivanja odredbi Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koje se tiču zabrane prodaje alkohola maloljetnicima, ali i one ljudske, moralne odgovornosti za njihovo i zdravlje njihovih vršnjaka, o kojem se moramo brinuti svi. U objektima koje su posjetili, uz dopuštenje osoblja, postavili su i obavještenja o zabrani prodaje alkoholnih pića maloljetnicima, što je također zakonska obaveza svih trgovačkih i ugostiteljskih objekata.

Također, u sklopu Kampanje 18+, ekipa naših volontera, zajedno sa patrolom prometne policije, informirala je vozače, s posebnim akcentom na mlade, o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola, kao i njihovoj odgovornosti za sigurnost prometa. Vozači su dobili i informativne letke sa podacima o posljedicama prometnih nesreća u FBiH, izazvanih vožnjom u alkoholiziranom stanju, te su pozvani da preuzmu odgovornost i ne budu uzrok crnoj statistici. Ova aktivnost odvijala se na lokalitetu Okuka, punktu redovne policijske kontrole vozača i vozila.

Volontere, u obje ove aktivnosti, kao i dosad pratili su i službenici MUP-a SBK, odnosno Policijske uprave Travnik, uz čiju podršku i suradnju CEM realiziraju ovu kampanju od samog početka. Uključenost cjelokupne lokalne zajednice je od krucijalne važnosti za ovu problematiku, pa CEM kroz sve svoje aktivnosti uključuje aktere koji mogu dati doprinos njenom rješavanju.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa