Ispiši ovu stranicu

Na području cijele općine Travnik proglašeno stanje prirodne nesreće

03 Veljača 2019

Nakon trećeg obilsaka terena članovi Općinskog štaba civilne zaštite Travnik, na večerašnjem sastanku su analizirali nove prikupljene informacije o stanju sa terena, poplavom i klizištima pogođenih dijelova na teritoriji općine Travnik, do kojih je došlo uslijed naglog topljenja snijega i pojačanih oborina, te proglasili stanje prirodne nesreće na području cijele općine Travnik.

Kako je večeras rečeno, u gornjem toku rijeke Lašve, počevši od Karaule, Turbeta i u samom gradu, vodostaj rijeke Lašve se znatno smanjuje, te je stabilan i nije došlo do konkretnih izlijevanja .

Najteža situacija u ovom momentu je istočno od Doca na Lašvi, u Novoj Biloj, točnije u mjestu Gladnik. Načelnica Općinskog štaba civilne zaštite Travnik, Nura Adilović je istaknula da je prema preliminarnim podacima oko tridesetak stambenih i popratnih objekata pod vodom, te da su te porodice iseljene.

Ono što karakterizira današnji dan jeste i pojava nekoliko klizišta na cijeloj teritoriji općine Travnik, od Karaule, Gornjih Krčevina, Turića, Bijelog Bučja do doline rijeke Bile i Kljaka, gdje je također došlo i do prekida putnih komunikacija na određenim dionicama.

Također, prekidi putnih komunikacija tijekom današnjeg dana su stvoreni i između Alihodža i Pokrajčića, te je otežana komunikacija u samom gradu u ulici Bojna i Šarića brdo, a pokrenuto je i klizište blizu Osnovne škole na Kalibunaru.

Ono što je bitno naglasiti kod objekata obrazovne namjene jeste da je najugroženija Osnovna škola u Docu na Lašvu, koja je okružena vodom. Škola u Novoj Biloj je bila ugrožena, ali se pravovremenom intervencijom otklonila opasnost od veće štete.

„Angažovali smo brojne dežurne ekipe od vatrogasca do svih drugih neophodnih aktera u ovim procesima, te smo imali puno intervencija u Polju Slavka Gavrančića. Bujični potoci su napravili ogroman problem, ali kako su prestale padavine situacija se polako smiruje“, kazao je načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite.

Hadžiemrić je naglasio da će ujutro imati sastanak i nove informacije sa terena.

/novum.ba/