Ispiši ovu stranicu

Općinski sud Travnik: Digitalizacija registra poboljšat će poslovni ambijent

28 Veljača 2019

Općinski sud u Travniku je, uz Općinski sud u Sarajevu, dio pilot projekta digitalizacije spisa iz sudskog registra, koji se realizira u suradnji s Federalnim ministarstvom pravde i Svjetskom bankom.

– Cilj projekta je stvaranje uvjeta za povoljno gospodarsko okruženje. U prvoj fazi, svi spisi sudskog registra i arhivirani spisi dobivaju elektronsku formu. U sljedećoj fazi, svi sudski registri u Federaciji BiH i Republici Srpskoj (RS) bit će povezani u elektronskoj formi. Cilj je registracija poslovnih subjekata podnošenjem zahtjeva u elektronskoj formi i što brža registracija – kazao je predsjednik Općinskog suda Travnik Goran Dujić.

Zajedno sa Vladom Srednjobosanske županije (SBŽ) i Županijskim arhivom, Općinski sud u Travniku bio je uključen i u projekt proširenja Županijskog arhiva, a iduća faza bila je pristup građevinskim radovima u arhivu unutar Općinskog suda Travnik te nabavka opreme za arhivsku građu.

– Završen je projekt vrijedan 100.000 maraka. Usporedo s tim projektom, koji osigurava smještaj arhive, u suradnji s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) BiH urađena je digitalizacija povijesne arhivske građe Općinskog suda u Travniku te sudova koji su pripojeni, odnosno u Vitezu i Novom Travniku – kazao je Dujić.

Uz to, kao jedan od najznačajnijih projekata za Sud, ali i građane, Dujić je naveo projekt etažiranja zemljišnih knjiga i preko 3.000 stambenih jedinica u zgradama na području Travnika.

Kako je kazao, svaka stambena jedinica imat će svoj etažni uložak, a svaka zgrada svoj etažni plan s identificiranom zemljišno-knjižnom česticom ispod zgrade.

– Ovdje se radi o prelasku s knjige položenih ugovora na etažnu knjigu stambenih jedinica. Sada se to radi za općinu Travniku, a budućnosti to će se raditi za sve ostale općine – istaknuo je Dujić.

Općinski sud u Travniku najveća je pravosudna institucija u SBŽ-u i spada u red sudova s najviše riješenih predmeta.

Kako navode iz te institucije, protekle godine riješeno je više od 23.000 predmeta, a kolektivna norma iznosila je 109,7 posto.

(FENA) R.G.

/tntportal.ba/