Ispiši ovu stranicu

FOTO: Na Putićevu proslavljen Mali Uskrs, patron filijalne crkve u župi Dolac

28 Travanj 2019

Danas je u mjestu Putićevo nadomak Travnika pred mnoštvom vjernika proslavljen blagdan Malog Uskrsa ili Bijele nedjelje koji se posebno slavi u filijalnoj crkvi župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu.

Prije početka misnog slavlja djeca poginulih branitelja su na spomen obilježju uz molitvu, svijeće i cvijeće odali počast poginulim hrvatskim braniteljima ovoga kraja.

Uz koncelebraciju svećenika susjednih župa na čelu s gvardijanom fra Dragom Pranješom misno slavlje predvodio je fra Danimir Pezer, dekan franjevačke teologije u Sarajevu.  Fra Danimir je u nadahnutoj propovijedi između ostalog govorio o jačini božjih darova u ljudskom tijelu koje koristimo u ovozemaljskom životu i glavnoj poruci Uskrsloga Krista, o poruci "Mir vama" koja vjernicima treba biti siguran putokaz za Uskrsnuće:

 "Oni koji imaju mir u sebi, koji žive i govore istinu već su uskrsnuli, oni koji žive suprotno od ovoga već su mrtvi".

Na kraju mise župnik dolačke župe fra Zoran Livančić zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji današnjeg slavlja i svim župljanima koji su nesebično sudjelovali u obnovi crkve na Putićevu s naglaskom na zvonik koji je miniran i srušen 1997. godine prilikom povratka Hrvata na svoja ognjišta, a obnovljen prije četiri godine.

Blagdan Malog Uskrsa

Mali Uskrs slavi se osmog dana od Uskrsa, a u narodu je poznat i kao Bijela nedjelja. Naime, u prvim stoljećima kad su se odrasli krstili tijekom vazmenog bdjenja dobivali su bijele haljine koje su nosili cijeli tjedan, te ih vraćali nedjelju nakon Uskrsa.

Na Mali Uskrs se u mnogim crkvenim župama organiziraju prve svete pričesti. Ime mali Uskrs dolazi od vjerovanja da se Isus osmog dana od uskrsnuća ukazao učenicima.

Nedjelju Malog Uskrsa u nekim krajevima nazivaju i nedjeljom "nevjernog Tome" koji je morao staviti prste u Isusov probodeni bok da bi povjerovao da je to doista on.

     

 

     

 

      

foto: Alojz Čakarić