Ispiši ovu stranicu

Danas proslava patrona župe sv. Ivana Krstitelja u Travniku

24 Lipanj 2019

Iako mnogi vjernici ovih dana planiraju proslavu blagdana sv. Ive u Podmilačju, najvećem bosansko-hercegovačkom svetištu, ovaj veliki svetac na poseban način slavi se i u našoj travničkoj župi.

Danas u 11 sati, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Travniku središnjim misnim slavljem bit će upriličena proslava patrona župe u Travniku. 

Župa Travnik spominje se još daleke 1623. godine, a obnovljena je 1879. godine. Nekoliko godina kasnije, točnije 1881. godine, započinje gradnja nove župne crkve koja je zamišljena dvostruko veća nego što je i izgrađena. Ipak, unatoč planovima, projekt župne crkve je smanjen. Dovršena je šest godina kasnije, 1887. godine, a posvetio ju je tadašnji vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler 15. srpnja 1888. godine na čast sv. Ivana Krstitelja. Upravo je u ovoj crkvi sv. Ive u Travniku 9. listopada 1892. kršten bh. nobelovac, književnik Ivo Andrić, a njegov kip danas se nalazi u dvorištu ispred župne crkve.

Također, u svim hrvatskim krajevima postoje ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova 23. lipnja uoči blagdana sv. Ive, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Često se takvi krijesovi pale na bregovima ili uz obale rijeka kako bi ih se moglo vidjeti iz što veće udaljenosti. 

U foto galeriji prisjetimo se prošlogodišnjeg slavlja:

Galerija slika