Ispiši ovu stranicu

Usvojen Nacrt Strategije za mlade Općine Travnik

09 Kolovoz 2019

Nacrt Strategije za mlade Općine Travnik, čijim procesom izrade je rukovodio Centar za edukaciju mladih, jednoglasno je usvojen danas na 27. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Travnik.

Centar za edukaciju mladih je, u suradnji s Povjerenstvom za mlade i ravnopravnost spolova Općine Travnik, početkom protekle godine pokrenuo inicijativu za izradu nove Strategije za mlade, budući da je prethodna prestala biti na snazi 2016. godine. Nakon sveobuhvatnog istraživanja položaja i potreba mladih na cijelom području općine Travnik, utvrđene su prioritetne oblasti života mladih, koje je potrebno unaprijediti, te je angažirano oko 100 stručnjaka u radnim grupama koje su tretirale:

  • Zdravlje mladih i zaštitu životne sredine
  • Socijalnu i stambenu politiku za mlade
  • Kulturu i umjetnost
  • Informiranje, omladinski rad i mobilnost mladih
  • Zapošljavanje, samozapošljavanje i poduzetništvo mladih
  • Sport i slobodno vrijeme
  • Obrazovanje mladih (formalno i neformalno)

Nacrt Strategije za mlade Općine Travnik obuhvaća opis trenutnih problema mladih u općini Travnik po navedenim oblastima, te strateške ciljeve i aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja, kao i aktere koji će ih realizirati. Bitno je napomenuti da je ovaj projekt realiziran u partnerstvu s Općinom Travnik, koja je na ovaj način pokazala spremnost za unaprjeđenje položaja mladih, kroz podršku i suradnju s organizacijama koje se bave pitanjima mladih.

Naredni korak je javna rasprava, na kojoj će građanima Travnika biti predstavljen usvojeni Nacrt Strategije za mlade, te će dobiti priliku za davanje komentara i sugestija.

Projekt „Strategija za mlade Općine Travnik 2019-2022.“ CEM realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji financira Europska unija, a implementira UNDP.