Ispiši ovu stranicu

Biljana Lovrinović: Poslovanje u potpunosti prilagodili izazovima pandemije

22 Ožujak 2020

Da širenje virusa COVID-19 traži prilagodbe i u komunikaciji između Bosne i Hercegovine i našeg iseljeništva, potvrđuje i primjer kompanije "Galop Digital".

Ova IT firma sa sjedištem u Travniku, u smislu tržišta i klijenata je oslonjena na Sjedinjene Američke Države. Biljana Lovrinović, vlasnica kompanije, koja se trenutno nalazi u SAD-u, a čiju smo priču podijelili sa vama ranije na našem portalu, poručuje da su poslovanje već u potpunosti prilagodili izazovima pandemije COVID-19.

- Ja sam sad trenutno u Americi. Ovdje smo sve sastanke prebacili na video/tele konferencije. Mi smo od jučer u BiH i u SAD-u sve poslovanje prebacili na rad od kuće. Cilj nam je naravno da sve naše kolege budu što manje izložene mogućnosti zarazom COVID-19. Srećom, mi već imamo iskustva s radom od kuće tako da mislim da nam ovo neće biti prevelik izazov. Konstantno komuniciramo putem telefona, softvera, maila i videokonferencija. Mi smo na tu veći navikli, ali i naši klijenti. Urede ćemo otvoriti kad za to bude povoljna situacija, a tu se naravno oslanjamo na upute zdravstvenih ustanova i vlasti, pojašnjava Lovrinović za Diaspora Invest.

Biljana nam prenosi i iskustva iz Amerike.

- Dijelimo iste izazove i strahove, bez obzira da li živite u Americi ili BiH. Osjeća se utjecaj na turizam, smanjenje javnih okupljanja i društvenih aktivnosti. Dobra stvar je što je su nadležne institucije u SAD-u izdale nalog da se malim biznisima pomogne kroz niskokamatne kredite i olakšice. Vjerujem da, ukoliko dođe do najgoreg, opet imaju neki izlaz. Mi, konkretno, u svom poslovanju ne osjetimo nikakav pad i nadamo se najboljem. Nadam se da će dobre prakse u podršci poslovnoj zajednici odavdje biti preuzete i u BiH, dodaje Lovrinović.

Kompanija "Galop Digital" bilježi rast mladog tima u Travniku, širenje posla i sve bolje rezultate. Zbog toga je kompanija podržana i kroz USAID-ov projekat "Diaspora Invest", kroz grant program koji ohrabruje ulaganja dijaspore. Ovaj poziv je nedavno ponovno otvoren, a zbog COVID-19, kako smo vas već obavijestili, rokovi za prijavu su produženi do 15. travnja.

- Izuzetno je važno da postoje aktivnosti koje podižu svijest o izazovima poslovne zajednice, ali i koji, na neki način, šire dobre prakse među poduzetnicima. Kao što i mnogi liječnici apeliraju, važno je da svako od nas pojedinačno preuzme odgovornost i pomogne u borbi s virusom. To znači da pratimo njihove upute i da se pridržavamo kućne izolacije jer tako ćemo najmanje prenositi virus. Naravno, "Galop Digital" je jedna od sretnih kompanija koja si može priuštiti da radimo od kuće i stoga moramo gledati da pomognemo drugima koji nemaju tu mogućnosti - tako da ih podržimo kroz poštivanje pravila, da imamo strpljenja za njih i budemo im zahvalni jer oni riskiraju i svoje zdravlje da bi nama pružili usluge, napominje Lovrinović.

Na kraju, Lovrinović ukazuje na važnost razvoja novih tehnologija i praksi, koja će kompanijama omogućiti da se lakše suočavaju s ovakvim izazovima u budućnosti.

- Ovo je isto dobar primjer gdje tehnologija može imati veliki uticaj. Zahvaljujući dobrim sistemima, izlaganja virusima se mogu svesti na minimum. Puno toga bi se moglo obavljati putem interneta. Što to znači za nas u BiH? Da se posvetimo i što više ulažemo u tehnologiju. Danas je svijet globalan i jako puno se putuje i virusi se nažalost vrlo lako prenose, te tako i nastaju svjetske pandemije kao što je ova. I dok je ovo stanje veliki izazov, treba nam to biti prilika da razmislimo šta svako od nas može učiniti za sebe i za zajednicu, zaključuje Lovrinović.