Ispiši ovu stranicu

Objavom tendera konačno počeo proces gradnje brze ceste "Lašva - Nević Polje"

22 Svibanj 2020

Objavom tendera konačno je počeo proces koji bi mogao rezultirati izgradnjom prvih kilometara ove brze ceste Brza cesta "Lašva – Nević Polje" koju je Vlada FBiH prvi put javnim interesom proglasila još 2007. godine.

Naime, Autoceste FBiH objavile su danas tender za izvođenje radova na izgradnji dijela brze ceste Lašva - Nević Polje, petlje Vitez, izlaza iz poslovne zone, petlje Nević Polje, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost radova je 53 miliona KM bez PDV-a, odnosno 62 miliona KM sa PDV-om.

Prema tenderskoj dokumentaciji, dužina sekcije Lot-a 5 je 4,78 km, a na ovoj sekciji projektovane su sljedeće konstrukcije:

1. Vijadukt Mali Mošunj 1,

2. Most Mali Mošunj 2,

3. Most Stara Bila,

4. Most Nova Bila, dužine 168 m dužine 88 m dužine 30 m dužine 32 m

5. Most Pečuhe, dužine 65 m

Inače, početak sekcije Lot-a 5 se nalazi poslije petlje "Vitez - izlaz iz poslovne zone", koja će biti izgrađena u sklopu gradnje Lot-a 4 (Poslovna zona Vitez).

Na kraju sekcije Lot-a 5 predviđena je izgradnja petlje “Nević Polje” tipa denivelisani kružni tok. Na mjestu petlje, brza cesta se pistupnim rampama priključuje na magistalni put M-16.4 Nević Polje – Bugojno.

Lot 5 je riješen kao cesta sa karakteristikama brze ceste sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste je predviđena i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji sa trupom ceste.

Rok za izvođenje radova: 20 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, prije ovog tendera u februaru je objavljen poziv za izbor izvođača radova za izgradnju dionice kroz poslovnu zonu Vitez, a koja će imati karakter magistralne ceste.

Brza cesta Lašva – Nević Polje je duga 24,5 km i podijeljena je na tri poddionice: Lašva-Kaonik, Kaonik – Vitez i Vitez – Nević Polje.

Imat će sve karakteristike brze ceste, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.

Ova brza cesta će prolaziti kroz područje Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica i umnogome rasteretiti sadašnje gužve na ovoj dionici.