Ispiši ovu stranicu

Fundus od 80.000 eksponata privlači turiste iz cijelog svijeta

22 Siječanj 2016

Zavičajni muzej najznačajnija je kulturna institucija u Travniku i središnjoj Bosni, kako zbog vrijednih zbirki tako i drugih kulturno-povijesnih objekata koji su sastavni dio ove institucije, kao što su Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića i srednjovjekovna tvrđava Stari grad.

 


Stalna izložbena postavka muzeja sastoji se od prirodoslovne zbirke, stalne arheološke zbirke, kulturno-povijesne zbirke i stalne izložbene postavke fotografija pod nazivom „Život i običaji ljudi travničkog kraja". Pored muzeja smještena je stara parna lokomotiva, legendarni Ćiro, koji je restauriran i prava je atrakcija za posjetitelje.

Fundus muzeja sadrži oko 80.000 eksponata. Zavičajni muzej Travnik danas je jedini na području ŽSB. Prostor ne može zadovoljiti potrebe, tako da sve zbirke ne mogu biti predstavljene.

- Od prošle godine muzej je bogatiji za jednu zbirku „Gemyland", posvećenu autohtonoj pasmini tornjaku i procesu priznavanja ove pasmine, koju je poklonio Almir Šabanović. Cilj nam je, u suradnji s Turističkom zajednicom ŽSB i uzgajivačima, naći prostor i izložiti dokumentaciju i sve drugo u vezi s tornjakom - kaže direktorica Fatima Maslić.

Zbirke muzeja su vrijedne pažnje, a to govori i broj posjeta turista iz cijelog svijeta. Kako je Zavičajni muzej sa svim kapacitetima bio aktivan sudionik svih velikih događaja, od „Andrićevih dana", preko „Ilhamijinih dana", do „Dana Općine Travnik" i „Ljeta na Starom gradu", oni koji se odluče posjetiti ovu kulturnu instituciju, uvijek mogu pogledati i neku aktuelnu izložbu ili promociju.


Prirodoslovna zbirka

Eksponati izloženi u ovoj zbirci potječu iz svih krajeva svijeta i s prostora BiH. Prezentirani su u paleontološkom, minerološko-petrografskom i zoološkom odjeljku. U zbirci se mogu vidjeti preparirane egzotične životinje, školjke i drugi organizmi iz mora, fosili, rude i minerali. Prirodoslovna zbirka je najatraktivniji sadržaj muzeja za učenike osnovnih škola. To je ustvari naslijeđena zbirka Velike nadbiskupijske gimnazije u Travniku osnovane 1882. godine. Zbirku je utemeljio 1884. godine, u okviru Gimnazije, tadašnji profesor, pater Erik Brandis.

 

Iz povijesti

Muzej je utemeljen 1950. godine. Za potrebe smještaja eksponata i zbirki prvobitno su korišteni različiti objekti u Travniku, poput austrougarskog zatvora, Velike nadbiskupske gimnazije, zgrade Zadužbine braće Fufić, Varoške džamije, Elči Ibrahim-pašine medrese... Od 1972. godine nalazi se u zgradi sagrađenoj u medicinsko-zdravstvene svrhe 1928. godine iz sredstava Rokfelerove fondacije. Stalna izložbena postavka u ovoj zgradi otvorena je za posjete 1975. godine. /avaz.ba/

 

Izvor fotografije: avaz.ba