Ispiši ovu stranicu

TRAVNIK: Večeras promocija knjige "Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini"

27 Veljača 2018

Večeras, 27. veljače 2018. godine održat će se predstavljanje knjige "Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini" autora Velimira Bugarina. Promocija će se održati u Auli Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku s početkom u 19:00 sati.

Riječ je o prvoj ratnoj etnografiji o Lašvanskoj dolini nastaloj tijekom višegodišnjeg istraživanja, prikupljanja građe, analize i interpretacije prikupljenih podataka, intervjuiranja, ali i suočavanja s vlastitom prošlošću. Istraživanje različitih segmenata ratne svakodnevice provedeno je na području općina Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača.

Knjigu će predstaviti: mons. dr. Pavo Jurišić, profesor religijske pedagogije i misiologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i fra Zoran Livančić, župnik župe "Uznesenja Blažene Djevice Marije" u Docu.

Biografija

Velimir Bugarin, rođen je 1. svibnja 1985. godine u Novoj Biloj kod Travnika. Nakon osnovne škole u Novoj Biloj upisuje se na Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, odakle nakon prve godine prelazi u Opću gimnaziju u Novom Travniku, gdje je maturirao. Godine 2005. upisuje Studij povijesti i latinskoga jezika na Sveučilištu u Zadru, gdje 2006. umjesto latinskoga na istom sveučilištu upisuje Studij etnologije i kulturne antropologije. Preddiplomski studij završava 2009. godine, a diplomski 2011. obranom diplomskog rada iz etnologije i kulturne antropologije na temu "Misionarska djelatnost na području D.R. Konga i Ruande od 1990. do 2010. godine kod profesorice Snježane Zorić Hofmann, te iz povijesti na temu "Zadar kao postaja na hodočasničkom putu od Venecije do sv. Zemlje tijekom ranog novog vijeka kod profesora Milorada Pavića.

Nakon završetka studija prva poslovna iskustva stječe u Srednjoj školi Vitez u Vitezu 2013. godine. Od 2014. radio je u više osnovnih i srednjih škola; Osnovna škola Bila u Biloj, Osnovna škola fra Marijan Šunjić u Stojkovićima te Srednja škola Novi Travnik u Novom Travniku. Objavio je više stručnih radova: Misionari i antropolozi u društvenoj i kulturnoj mijeni (2012.), Ratna svakodnevica: sjećanje ljudi na ratne i poratne dane – spomenici poginulim braniteljima (2014.), te knjigu Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike (2014.). Zajedno s dr. sc. Mariom Katićem urednik je i koautor monografije Novi Travnik između utopije i nostalgije (2016.).

Sudjelovao je u više znanstveno-istraživačkih projekata: Suvremeni konteksti tradicijske kulture Bosanskih Hrvata brčanskog kraja (2012.), Novi Travnik od utopije do nostalgije (2013. i 2014.) i Suvremeni konteksti tradicijske kulture Hrvata iz Vareša (2015.).

Autor je također i izložbe Ratna svakodnevica od 1992. do 1995. godine (2016.).

Nakon Novog Travnika i Viteza organizator već treće promocije knjige "Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini" je ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB.