Ispiši ovu stranicu

U nedjelju promocija "Dva stoljeća Slimena", knjige o groblju Slimena i svjedocima tog vremena

17 Srpanj 2018

U nedjelju, 22. srpnja 2018. godine izlazi vrijedna monografija "Dva stoljeća Slimena", knjiga posvećena katoličkom groblju Slimena koji pripada najstarijoj župi lašvanske doline, župi "Uznesenja Blažene Djevice Marije" u Docu.

Monografija "Dva stoljeća Slimena" (1818.-2018.) nastala je kao izraz dobre volje da se poslije dva stoljeća postojanja groblja na Slimenima zaokruži jedan period o kojemu postoje svjedoci vremena, kako oni živi tako i oni koji su zapisani u župne matice ili druge korisne izvore. Autori ove knjige Velimir Bugarin i Ivan Zec potrudili su se u prikupljanju vrijednih podataka s područja Slimena.

Na području Slimena gdje je toliko godina postojalo groblje trajao je i život pripadajućih naroda. Monografija bilježi i vrijedne sadržaje etnografskog značenja kao i životne priče hrabrih i pobožnih žitelja s ovog prostora.

Treba istaknuti kako je monografija izašla u nakladništvu Župnog ureda Uznesenja BDM Dolac. Fra Zoran Livančić župnik Župe Uznesenja BDM u Docu bio je ujedno recenzent i urednik monografije.

Knjiga će biti predstavljena 22. srpnja 2018. godine u 19 sati, u dvorani župnog ureda Dolac. Knjigu će uz autore Velimira Bugarina i Ivana Zeca predstaviti i dolački župnik fra Zoran Livančić i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Sanja Ledić.

Inače isti dan, 22. srpnja 2018. godine, u prvoj nedjelji nakon blagdana sv. Ilije koji je zaštitnik groblja na poseban će se način misnim slavljem u 11 sati proslaviti 200 godina postojanja groblja Slimena.