Ispiši ovu stranicu

Anto Bilić za Dnevnik.ba: Art-hostel u HAK-u Travnik bit će dostupan svim umjetnicima

10 Ožujak 2020

Do kraja 2020. godine, u Jankovićima nadomak Travnik trebao bi s radom početi prvi art – hostel u Središnjoj Bosni koji će sadržavati deset soba, dva apartmana, četiri kupaonice i raspolagat će kapacitetima od 30 ležaja, izjavio je Anto Bilić, ravnatelj Hrvatskog kazališta Travnik u razgovoru za Dnevnik.ba.

Hrvatsko amatersko kazalište Travnik do kraja ove godine bit će bogatije za art - hostel, prvi ovakvog tipa u Središnjoj Bosni, ali i BiH.

Prema riječima, Ante Bilića, ravnatelja HAK-a Travnik, art-hostel bi do kraja godine trebao funkcionirati u punom kapacitetu, a sadržavat će deset soba, dva apartmana, četiri kupaonice i raspolagat će s kapacitetima od 30 ležaja.

Prvi art - hostel otvoren za sve umjetnike

“Ideja za art-hostelom u okviru naših kapaciteta u HAK-u Travnik rodila se jako davno i to kao potreba za smještajem za naše goste i kazalištarce na gostovanjima i turnejama koji ih je najviše za vrijeme Andrićevih dana. Danas želimo i gradimo art – hostel za sve umjetnik koji će proći kroz Travnik, otvoren za sve umjetnike”, izjavio je Bilić za Dnevnik.ba.

Travnik, kako Bilić tvrdi, kao muzej na otvorenom, ali i Središnju Bosnu, art – hostel bi ponovno postavio na visoko mjesto u svijetu umjetnosti i kulturi.

“Kulturna djelatnost, umjetnost, povijesna baština u Središnjoj Bosni je zaista impozantna i mi, narodi koji živimo na ovim prostorima, trebali bismo početi konačno upoznavati sva ta bogatstva i vrijednosti kojih su, očigledno, svi osim nas svjesni. Svi koji su do sada dolazili u Travnik i Središnju Bosnu, mislim na umjetnike i djelatnike iz kulture, puno više cijene sve ono što baštinimo i imamo nego domicilno stanovništvo”, naglasio je Bilić.

Mišljenja je i da bi kroz art-hostel kod stanovnika Središnje Bosne došlo do spoznaje u kojoj je mjeri regija važna na kulturno-umjetničkoj mapi svijeta.
Prema Bilićevim riječima, najzaslužniji za izgradnju zgrade, kroz financijsku potporu, pa tako i art-hostela je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Finacijska potpora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

“Svi umjetnici iz Hrvatske koji dođu u Travnik imat će tu besplatan smještaj, a dolaze često i to je Središnji državni ured prepoznao kao dodatnu vrijednost projekta. Osim njih, važna je potpora i Ministarstva prosvjete, znanosti i kulture Županija Središnja Bosna, ali i institucije koje u vidu preporuka pomažu djelovanju HAK-a i izgradnji art-hostela – Veleposlanstvo RH u BiH, Teatar slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, Ministarstvo kulture RH, Hrvatska matica iseljenika i Akademija za umjetnost Osijek”, naglasio je Bilić.

Bilić, također, ističe i kako nije siguran je li travnički art- hostel prvi u BiH uopće, ali vjeruje kako je jedini koji se nalazi u zgradi jednog kazališta.

“Ne mogu sa sigurnošću reći da je prvi. Volio bih kada bismo imali ovakvih hostela još više – likovnih, kazališnih, glazbenih, književnih. Vjerujem da smo pogodili pravu stvar koja će biti na radost i zadovoljstvo brojnim umjetnicima iz svih krajeva svijeta”, kazao je.

Ponos Travniku i Središnjoj Bosni

Art-hostel će zasigurno doprinijeti i kulturnom i turističkom životu Travnika, za što Bilić navodi, kako je cilj da služi svim turistima i bude na ponos cijelom gradu.

“U Hrvatskom amaterskom kazalištu ne gledamo na art-hostel kao na priliku da zaradimo i nešto što će nam biti od financijske koristi, osim što ćemo moćiugostiti sve teatarske grube, glazbenike, književnike, likovne umjetnike, sve one umjetnike koji iz bilo kojih razloga budu dolazili u Travnik, što je domaćinima na čast i ponos”, kazao je Bilić.

Podsjetimo, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik osnovano je u Novoj Biloj tijekom rata u BiH 1993. godine, a zgrada je izgrađena u Jankovićima nadomak Travnika 1999. godine.

Kroz dvadeset godina, HAK Travnik nametnuo se na amaterskoj kazališnoj sceni u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Do danas su njihovi glumci izveli više od dvadeset premijernih predstava i redovito osvajali eminentne nagrade za kazališne amatere.

G. Lujanović / Dnevnik.ba