Ispiši ovu stranicu

1. siječnja – Nova godina, blagdan Blažene Djevice Marije

01 Siječanj 2016

Danas sv. Crkva slavi svetkovinu Materinstva Bl. Dj. Marije, Majke Božje. Uz rođendan Spasitelja najviše se spominje Njegova Majka, kojoj je najveća odlika baš to, da je bila Majka Božja, pa je pravo da se uz Sina, Boga i Spasitelja, odmah časti i Njegova Majka Bogorodica.

Tri su blagdanska raspoloženja u danasnjoj liturgiji: slavimo blagdan Bogomaterinstva BDM, Novu Godinu i Međunarodni dan mira. Od ponoći smo svi u novogodišnjem raspoloženju: čestitamo jedni drugima želeći si najbolje što život moze pružiti: zdravlje, sreću, uspjeh, radost, svakovrsno materijalno i duhovno obilje. Liturgija kao da se pridružuje ovim ljudskim spontanim željama te na sebi svojevrstan način obasipa vjernike blagoslovima koji dolaze s Neba od Boga da ljudima budu znak Njegove ljubavi i brige za čovjeka.

Nova godina je dugo razdoblje od 365 dana u kojima treba proći 50 tjedana ili 12 mjeseci. Tko zna što nas čeka? Mnogi će morati proći kroz mnoge nevolje i kusnje, bolesti i problema, more suza i beznađa, no mora nas u svemu tome zaustaviti jedno-Vjera u Boga. U svu tu neizvjesnost treba poći odvažno i s optimizmom. Jer vjera je ta koja će nam staviti obećanje Kristovo pred oči: “…..u sve dane sve do konca svijeta…..” Znamo da ćemo uvijek pronaći izlaz iz nevolja koje nas mogu snaći. S nama ide Božji Blagoslov; On je Snaga Božja, Mudrost duha i Milost, koja poput svjetla s neba obasjava i najtamnije trenutke našeg zivota. Pred svjetlom Božjeg Blagoslova uzmice i sama smrt, jer i njezinu najgusću tamu raspršuje moćno Kristovo obećanje….da je s nama u sve dane, sve do konca svijeta” Krist je Pobjednik nad svakim zlom i nad samom smrću. Da bi ohrabrila nas ulazak u Novu i neizvjesnu godinu, Crkva nas provodi kroz vrata iznad kojih ne stoje strašni lavovi, nego blagi Lik Majke. Blažena Djevica Marija s Djetetom u naručju, kao da nam želi reći: “Bez straha, djeco, pođite u Ime Isusovo koje je moćno i u tom Imenu hrabro se suprostavite svakoj vrsti zla, pobjedite sva neprijateljstva, budite jači od zapreka, uklonite ih i podjite naprijed!” Tako s Marijom, Nova godina postaje dan kroz koji se ulazi u nepoznato s osjećajima radosti i optimizma: radosti, jer nam Bog daruje još jedan djelić vremena od svoje vječnosti, a s optimizmom, jer nismo sami – s nama je Krist!  S Marijom u Imenu Isusovu mi ne ulazimo u bespuće, nećemo lutati, ćnas mučiti sablasti i zle slutnje, nego ulazimo u život da se njime bogatimo, da u njemu rastemo, jačamo, učimo, dozrijevamo, napredujemo u mudrosti pred Bogom i pred ljudima. Vjera u Isusa Krista, u to sveti Ime (danas je Isus na obrezanju dobio Ime), daje nam nadu da ce sve što doživimo Gospodin na dobro okrenuti. Znamo da ce biti problema i poteskoća, možda i pokoja veća nevolja, ali jednako tako znamo da je Bog Svojim Blagoslovom, u znaku Novorođenoga Kralja i zagovorom Blažene Djevice Marije uvijek s nama, na našoj strani. To nas ohrabruje, te smo spremni raditi marljivo i predano svoj posao, siriti dobrotu i produbljivati prijateljstva s Isusom. Tada će i zaštita Njegove i nase Majke biti vidljiva, a Njezin zagovor djelotvoran. Prvi put Dan mira slavio se na Novu 1968. godinu na incijativu pape Pavla VI., koji je tom prilikom poslao prvu poruku: “Ljudska prava i mir”. Mir u svijetu povjerio je Presvetoj Bogorodici. Od tada papa 1. siječnja svake godine uputi svijetu poruku mira, a Crkva slavi Međunarodni dan mira i molitve za mir među svim narodima.
Neka i u vašim srcima vlada Mir Gospodnji i Ljubav Presvete Bogorodice Marije, kroz cijelu godinu, kroz cijeli vas vijek od srca želimo svima!

Sveci Katoličke Crkve