Ispiši ovu stranicu

Afera s Oscarima: Akademija najavila promjene u glasačkom tijelu

24 Siječanj 2016

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti najavila je da će unijeti niz promjena u svoj ustroj i glasačko tijelo čime je odgovorila na kritike filmaša i javnosti zbog toga što među glumcima nominiranim za Oscara već dvije godine nema nijednog afroamerikanca.

 

"Akademija će preuzeti vodstvo i neće čekati filmsku industriju da se prilagodi", rekla je njezina predsjednica Cheryl Boone Isaacs u priopćenju kojim je objavila promjene u ustroju i glasačkom tijelu za Oscare.

Akademiju se dugo kritiziralo zbog homogenosti njezina članstva, koje golemom većinom čine stariji bijelci, i zbog toga što ta homogenost očito utječe na nominacije za najprestižniju filmsku nagradu.Analiza LA Timesa iz 2012. pokazala je da "bijelci" čine 94 posto članova Akademije, da su njih 77 posto muškaraci i da im je prosječna dob 62 godine.

Po dosadašnjim pravilima za Oscare glasa 6200 članova Akademije. Članstvo je doživotno, a novi se članovi primaju na preporuku postojećih. To Akademiju čini jednim od najekskluzivnijih i najzatvorenijih klubova starih momaka.

Po novim pravilima koja stupaju na snagu ove godine, ali se neće odnositi na ovogodišnju dodjelu Oscara 28. veljače, članovi Akademije izgubit će pravo glasa ako ne budu aktivni u filmskoj industriji 10 godina. Također, pokrenut će se globalna, raznolikija kampanja primanja novih članova s ciljem da se do 2020. udvostruči broj žena i nebjelačkog članstva.

Promjene su odgovor na javno nezadovoljstvo time što na popisu nominiranih za ovogodišnje nagrade jedva ima pokoji afroamerikanac, a u glumačkim kategorijama nema nijednog. Isto se dogodilo i pripadnicma latinoameričke manjine u filmskoj industriji.

Redatelji Spike Lee i Michael Moore te glumački par Will i Jade Smith zbog toga su pozvali na bojkot dodjele Oscara. Drugi, iako se nisu pridružili bojkotu, suglasni su da manjine u Hollywoodu nisu dovoljno zastupljene.

Mnogi, međutim, upozoravaju na to da problem nedovoljne raznolikosti počinje puno prije Oscara - u filmskim studijima, gdje su opet u većini stariji bijelci koji odlučuju kakvi će se filmovi snimati i kako će biti promovirani.