Ispiši ovu stranicu

Danas je Svjetski dan radija, u Travniku od 1967. godine

13 Veljača 2019

Danas obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Unatoč rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još dopire do najšire publike i slušateljstva.

Ovogodišnja tema Svjetskoga dana radija je “Dijalog, tolerancija i mir”. Taj je moto zapravo definicija onoga što radiopostaje i rade, a to je informiranje, educiranje i povezivanje slušatelja, te poticanje na pozitivan dijalog između različitih strana i okruženja.

Povijest radija, prvi prijenos uživo u BiH iz Travnika

Kolijevka radija je Amerika. Jedno od svojih modernih čuda zanjihala je 1920. godine. Protivno poslovičnom kašnjenju, ovdašnji, širi prostor je u ovom slučaju skoro pa promptno reagovao. Povijest radija ovdje kreće od Kraljevine SHS. U svibnju 1926. godine pokrenut je Radio Zagreb. Nakon toga Radio Ljubljana (1927.) pa onda Beograd, 1929. (Doduše, 1990-tih se ustvrdilo da je neka preteča radio programa u Beogradu započela još u listopadu 1924.).
 
Godinama smo učili da je prva radio stanica u BiH - Radio Sarajevo pokrenuta 10. travnja 1945. a onda smo, sa nekoliko desetljeća zakašnjenja, doznali da je „Krugovalna postaja Sarajevo“ počela sa radom 14. srpnja 1942. (na rođendan poglavnika Ante Pavelića) i sve vrijeme tijekom II svjetskog rata u okrilju NDH emitirala program. Čula se u krugu od 300 kilometara oko Sarajeva.

Svoj prvi izravni prijenos, radio stanica iz Sarajeva, pod kontrolom ustaških vlasti, uradila je iz Travnika, 19. prosinca 1943. sa svečanosti predaje odlikovanja Zagrebačke konjičke pukovnije.

10. travnja 1945. godine, četiri dana nakon oslobođenja Sarajeva, uz pomoć zarobljene njemačke radio postaje, prvi put se oglasio Radio Sarajevo. ''Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo'', prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva.

Radio Travnik osnovan 1967. godine

Radio Travnik je osnovan 21. listopada 1967. godine kao glasilo OK SSRN Travnik, kao peta formirana stanica u BiH po starini s ciljem da građanima općine Travnik i Lašvanske regije pruži što više objektivnih i blagovremenih informacija, ali i drugih programskih sadržaja i to obrazovnog, kulturnog, zabavnog, vjerskog, sportskog, glazbenog... RTV Travnik ugašena je prije nekoliko godina i danas u našem gradu djeluje samo TNT radio.

Danas u BiH oblačno s jakim udarima vjetra, snijeg usporava promet u višim predjelimazgrada nekadašnjeg Radija Travnik

Danas u Bosni i Hercegovini postoji 149 radijskih postaja od toga 61 javnih i 78 privatnih, 3 radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS). Na srednjim valovima emitiranja postoje 4 radijske postaje, a neprofitne organizacije u BiH posjeduju 3 radiopostaje.

/travnicki.ba/

/media.ba/