Ispiši ovu stranicu

Olimpijski odbor BiH: Travničanka izabrana za sportašicu godine

06 Prosinac 2019

Nagradu za najbolju sportašicu godine po izboru Olipijskog odbora BiH osvojila je Travničanka Larisa Cerić koja je u seniorskoj konkurenciji nadmašila Lejlu Tanović i atletičarku Jelenu Gajić.

Za najboljeg sportaša izabran je Amel Tuka koji je ove sezone imao odlične rezultate, a naravno izdvaja se srebrena medalja koju je bh atletičar osvojio na Svjetskom prvenstvu u Dohi prije nekoliko mjeseci. Zbog toga je Olimpijski komitet zasluženo nagradu sportiste godine uručio upravo Tuki. Bh. atletičar je iza sebe ostavio Hamzu Turulju, Hamzu Čajića i Nedžada Husića.

Treba dodati da je nagradu za trenera godine dobio Branislac Crnogorac, dok je najbolja državna selekcija za 2019. godinu taekwondo reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Olimpijski odbor BiH dodijelio je i specijalne nagrade, pa je Specijalnu nagradu MOK-a dobila bivša košarkašica Razija Mujanović, a Ibrahim Krehić (košarka) i Anto Dafinić (stoni tenis) specijalnu nagradu za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Specijalna nagrada promotori sporta dodijeljena je Specijalnoj olimpijadi BiH, Kickboxing savezu BiH, Mili Matijeviću, Branislavu Paviću, Hanifi Terzić i Emiru Baraliću, a specijalnu nagradu za sportaša ili ekipu iz obitelji neolimpijskih sportova dobili su Hasan Sejdinović (Specijalna olimpijada), Selma Baltić (kickboxing), Igor Emkić (kickboxing), Edin Vučelj (kickoxing) i Sanjin Pehlivanović (bilijar).

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat dodijeljena je Azri Dedić (ID djudo) i Anđeli Stojić (karate), Vedad Karić je dobio nagradu za fair-play, a Haris Mrkonja i Dragiša Ćorsović za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti.

Za uspješan dugogodišnji trenerski rad nagrađen je Neđo Đurović (atletika), prizanje ambasador sporta BiH dobili su Milanko Mučibabić, Enver Marić i Sejfo Šehović, dok je Specijalna nagrada za vrhunski trenerski rezultat dodijeljena treneru bh. atletičara Amela Tuke, Đovaniju Gidiniju.