Ispiši ovu stranicu

Peta sjednica Predsjedništva HDZ BiH

11 Prosinac 2015

Danas je u Domu HDZ BiH u Mostaru održana peta sjednica Predsjedništva HDZ BiH kojom je predsjedala Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH.

 


Na sjednici je razgovarano o mogućim rješenjima izbornog zakonodavstva u BiH i prijedlozima za izmjene, ukazano je na prednosti i nedostatke mogućih riješenja koja su ponuđena, a koja bi svima bila prihvatljiva.


Analizirajući izborni zakon i prihvatljive modele za izbor člana Predsjedništva BiH, na sjednici je razgovarano i o načinu izbora u Dom naroda. Potrebno je usvojiti model koji bi Hrvatima osigurao da mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda, te na taj način eliminirat mogućnost preglasavanja, zaključeno je na sjednici Predsjedništva.


U izjavi za medije, zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto se osvrnula na rad interresorne pravne skupine, i rekla kako još nije usuglašen dobar dio prijedloga, da je sve na samom početku, a u skorije vrijeme se očekuju konkretniji prijedlozi i zaključci.


Promjene izbornog zakonodavstva zahtjevaju i promjene u Ustavu, kako na državnom nivou tako i na nižim razinama vlasti. HDZ BiH inzistira na sprovedbi presuda Ustavnog suda BiH, koje se odnose na slučaj Sejdić-Finci i na Grad Mostar,i osnovni stav HDZ BiH je da jedan narod ne bira drugome narodu političke predstavnike, istakla je Borjana Krišto. /dnevnik.ba/