Ispiši ovu stranicu

BiH: Danas snijeg i kiša, vozači se pozivaju na oprez

20 Ožujak 2019

Prema pisanju Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni pada slaba kiša ili rosulja, a na planinama slab snijeg.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -7; Ivan Sedlo -1; Livno 0; Bugojno, Sarajevo 1; Jajce, Tuzla 2; Bihać, Sanski Most, Zenica 3; Drvar, Gradačac 4; Brčko 5; Grude, Stolac 6; Široki Brijeg 7; Mostar, Neum 9;

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U središnjim, istočnim, zapadnim i djelimično sjevernim područjima Bosne povremeno sa slabom kišom ili susnježicom. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od 6 do 12, na jugu od 14 do 18 °C. 

BIHAMK: Stanje na cestama

U planinskim predjelima zapadne i jugozapadne Bosne mjestimično ima raskvašenog snijega ili poledice, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. U ostalim područjima prometuje se po pretežno mokrom kolovozu. Magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Apeliramo na sve sudionike u prometu da budu maksimalno oprezni i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog izvođenja radova u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila prometuje se jednom trakom naizmjenično. Povremeno je pojačana frekvencija vozila na ovoj dionici, zbog čega može doći do dužih zadržavanja.

Jednom trakom prometuje se i na magistralnim putevima M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, zbog izvođenja sanacionih radova.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana prometa za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Od 25.03. do 17.04. zbog radova u Hrvatskoj, zatvara se granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat (za vrijeme ove obustave, bit će omogućen prelaz pješaka).

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je promet za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

 

 

 

 

 

 

foto: Alojz Čakarić (Travnik-Jajce)