Ispiši ovu stranicu

Hrabrim ženama Kruščice prestižna nagrada EuroNatur za 2019. godinu

05 Kolovoz 2019

Hrabre žene Kruščice dobitnice su nagrade zbog borbe koju su vodile protiv izgradnje minihidroelektrana u Kruščici kod Viteza. Nagradu dodjeljuje organizacija Euro Nature, a svečano uručenje bit će održano 10. listopada 2019. godine.

Podsjetimo, od kolovoza 2017. godine, pa sve do prosinca 2018. godine žene iz Kruščice blokirali su most kako strojevi ne bi mogli proći prema lokaciji gdje je bila predviđena gradnja minihidroelektrana.

"Ni policijsko nasilje niti pokušaji zastrašivanja od investitora nisu učinili ove hrabre žene da odustanu od odbrane svoje rijeke. Tek prije Božića 2018. godine žene su odlučile napustiti most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spriječi izgradnja hidroelektrana, čime je sretno završen mirni 18-mjesečni prosvjed žena Kruščice", istakli su iz EuroNatura.

Predsjednica ove organizacije Christel Schroeder kazala je kako su hrabre žene Kruščice odigrale impresivnu ulogu i da su primjer borbe protiv energetskih lobija na Balkanu.

Euro Nature je njemačka organizacija, koja već dugi niz godina dodjeljuje nagradu za izvanredan doprinos zaštiti prirode i okoliša, obrazovanju o okolišu i održivom razvoju.