Ispiši ovu stranicu

HAAG OSLOBODIO ODGOVORNE: 27 godina od mudžahedinskog zločina nad Hrvatima u Miletićima

24 Travanj 2020

U selu Miletići kod Travnika, 24.4. 1993. mudžahedini i lokalne postrojbe Armije BiH ubili su petoro Hrvata, od kojih je četvoro civila. Protjerali su 60-ak mještana sela. Za ovaj zločin kaznene odgovornosti oslobođeni su Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa Armije BiH i Amir Kubura, zapovjednik 7. muslimanske brigade.

Protjerani Hrvati bili su zarobljeni u selu Mehurić gdje je bilo sjedište odreda El-mudžahid, a njihov zapovjednik, Abu Haris odbio je razmjenu hrvatskih civila. Prema iskazu jednog od preživjelih svjedoka, sam Alija Izetbegović je mještanima Muslimanima na ovom području kazao kako, ako oni neće napasti Miletiće, onda trebaju pomoći mudžahedinima koji će to obaviti za njih. Što je i učinjeno.

Prije 27 godina, 24. 4. 1993.,  u malom hrvatskom selu Miletići kod Travnika mudžahedini potpomognutim lokalnim pripadnicima Armije BiH počinili su zločin nad hrvatskim civilnim stanovništvom.

Selo Miletići  udaljeno je od Mehurića koji je bio sjedište odreda El-mudžahid tek tri kilometra, a u potpunosti se nalazilo u okruženju snaga Armije BiH. Šezdesetak mještana Hrvata 24. travnja 1993. napali su mudžahedinski borci i pripadnici Armije BiH iz lokalnih sela u dolini rijeke Bile.

U Miletićima je stradalo pet osoba hrvatske nacionalnosti, od kojih je četvero civila: Frano Pavlović, Tihomir Pavlović, Vlado Pavlović i Anto Petrović.

Ubijeno 4 civila, šezdesetak Hrvata u koloni protjerano, ruke vezali čak i djeci

Mještani Miletića su tijekom napada pobjegli u kuću Stipe Pavlovića koji je ubio jednog napadača - pripadnika Armije BiH, a nakon toga i sam stradao od mudžahedina. Gotovo 60 civila iz Miletića izvedeno je pred mudžahedine i vojnike Armije BiH a iz te skupine izveli su Pavloviće - Franu, Tihomira i Vladu i Antu Petrovića.

U napadu na Miletiće sudjelovali su 15-ak mudžahedinskih ratnika i 30 vojnika Armije BiH. Natjerali su Franjo Pavlovića, Tihomira Pavlovića, Vladu Pavlovića i Antu Petrovića da kleknu. "Trebalo ih je biti pet", rekao je jedan od vojnika, na što je drugi vojnik Armije BiH sugerirao da su "Stipu Pavlovića već ranije ubili".

Kolona zarobljenih hrvatskih civila vezanih je ruku i oborenih glava krenula prema Mehuriću okružena mudžahedinskim vojnicima.

Alija Izetbegović: "Morate pomagati mudžahedinima, oni će to obaviti umjesto nas"

U iskazu jednog od preživjelih svjedoka stoji, između ostalog, i kako je vodio razgovor na francuskom jeziku  s izvjesnim Arapinom kojeg su zvali "Ramadan" te da mu je on rekao kako je Alija Izetbegović bio u selu Bukovica, inače od Miletića udaljenom 8 kilometara i tražio da se taj prostor zauzme.

Prema iskazu svjedoka o razgovoru s Ramadanom, mještani Muslimani su se tome usprotivili, a potom je Izetbegović kazao: "Dobro onda barem morate pomagati mudžahedinima, oni će to baviti umjesto nas".  

Prema iskazima svjedoka pred Haaškim tribunalom u predmetu "Hadžihasnović - Kubura", vezanih ruku, oborenih glava, Hrvati iz Miletića istjerani su uz pratnju mudžahedina naoružanih automatskim puškama. Po dolasku u Mehurić, žene i djeca zarobljeni su u kuću Save Savića, a muškarci u jednu od staja.

Abu Haris odbio razmjenu zarobljenih Hrvata

Nekoliko su dana vođeni pregovori između Operativne zone HVO-a Središnja Bosna i 3. korpusa Armije BiH o razmjeni Hrvata iz Miletića, ali to je odbio Abu Haris, zapovjednik odreda El- Mudžahid čije je sjedište bilo u Mehuriću.

Sudsko vijeće u predmetu "Hadžihasanović - Kubura" ustanovilo je kako su zločin protiv civilnog stanovništva nesumnjivo počinili "mudžahedini i domaći islamski fundamentalisti", ali da to nema veze s 3. korpusom Armije BiH jer "se ne može zaključiti da su to bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine".  

Tijelo Tihomira Pavlovića pronađeno je u kuhinji obiteljske kuće Stipe Pavlovića. Bilo je u sjedećem stavu na kauču s prekriženim nogama i svezanim rukama na leđima. Na donjim ekstremitetima, u predjelu stomaka i nogu vidljivi su bili tragovi zlostavljanja.

Tijelo Frane Pavlovića također je pronađeno u obiteljskoj kući Stipe Pavlovića, točnije u spavaćoj sobi. Bilo je polegnuto na stomak s glavom stavljenom u veću posudu. Uz velike količine krvi koja se nalazila u posudi u njoj se nalazila i metalna posuda (kutlača) za koju možemo pretpostaviti da je služila za ispijanje krvi.

Jedan od počinitelja tih gnjusnih zločina, Hamid Malenković je iz sela Mehurići kod Travnika, a to selo je poznato kao prva baza mudžahedina koji su posredstvom iranske revolucionarne garde i pod krinkom “humanitrnih djelatnika” stigli u BiH. To je i danas, uz nešto poznatiju Gornju Maoču najjače uporište vehabista i salafista u BiH.

Džihad ratnici pili krv žrtvama svog pokolja?

No, kako za navedeno nema svjedoka, a kako je u postupanju "džihad ratnika" jedan od rituala i ispijanje krvi žrtve, radi se samo o pretpostavci. U pokušaju da oslobodi tijelo Frane Pavlovića od neugodnog prizora, očevidac toga prizora odustao je budući da mu je ruka upala u trbušnu duplju masakriranog Pavlovića. Pored tijela Frane Pavlovića pronađeno je i zgrčeno tijelo Vlade Pavlovića, okrenuto na bok, s glavom u blizini nogu.

Tijelo Ante Petrovića pronađeno je položeno na stomak s glavom okrenutom na stranu.

Za zločin nad hrvatskim civilima u Miletićima kaznene odgovornosti pred Haaškim tribunalom su oslobođeni Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa Armije BiH i njemu podređeni Amir Kubura jer Raspravno vijeće nije uspjelo dokazati da su u travnju 1993. mudžahedini bili podređeni 3. korpusu Armije BiH i uključeni u njegov sastav.

Travnik: Ubijeno 114 civila, uništena 32 hrvatska sela

Osim u Miletićima, mudžahedini su počinili pokolj i u selu Maline 8. lipnja 1993. godine za što su, također, Hadžihasanović i Kubura oslobođeni odgovornosti. Iz Travnika je  protjerano gotovo 20 tisuća Hrvata, kroz 22 logora prošlo 1759 zarobljenika a u borbama poginulo 572 vojnika HVO-a.  Uništena su i spaljena 32 sela s hrvatskim stanovništvom, ubijeno 114 civila a zločini mudžahedina i Armije BiH poput onog u Bikošima, Gučoj Gori, Miletićima, Brajkovićima do danas su nekažnjeni.


/ dnevnik.ba /