Ispiši ovu stranicu

BiH: Danas oblačno s kišom, promet prilagoditi uvjetima na cesti

11 Listopad 2020

Jutros je oblačno na zapadu, sjeverozapadu, sjeveru i dijelu središnje Bosne. Lokalno je registrirana i slaba kiša. U ostatku zemlje je mala do umjerena naoblaka, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Sokolac 0; Bjelašnica 4; Ivan Sedlo, Livno i Srebrenica 6; Grude i Sarajevo 7; Bugojno, Travnik i Široki Brijeg 8; Tuzla 9; Bihać, Bijeljina i Zvornik 10; Gradačac, Mostar i Sanski Most 11; Banja Luka, Doboj, Prijedor i Trebinje 12; Neum 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942Pa, za 3hPa je manji od normalnog i opada.

Danas oblačno na zapadu, sjeverozapadu, sjeveru i dijelu središnje Bosne gdje lokalno može padati slaba kiša. U ostatku zemlje postepeno naoblačenje u drugoj polovici dana.

Jačanje padavina sa zapada se očekuje u večernjim satima i tijekom noći će se proširiti na cijelu zemlju. Vjetar slab do umjerene jačine. U većem dijelu zemlje vjetar južnog i jugoistočnog smjera. Na sjeveru Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C, u sunčanijim područjima do 22°C.

BIHAMK: Stanje u prometu

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Iako je frekvencija prometa jutros slabijeg inteziteta, apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obvezno drže odstojanje između vozila.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila prometUJU obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (s izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se promet u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se prometuje usporeno: Travnik-Vitez (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Šićki Brod-Orašje, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.