Ispiši ovu stranicu

BiH: Danas sunčano vrijeme, pogledajte stanje u prometu

13 Lipanj 2022

Jutros je Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 7; Bugojno 11; Jajce 12; Ivan-sedlo 13; Drvar 14; Bihać, Sarajevo 16; Livno, Sanski Most, Zenica 17; Tuzla 19; Gradačac, Grude 21; Mostar, Neum 24; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, na normali je i stagnira.

Danas će u našoj zemlji prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prema kraju dana porast naoblake na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, što u večernjim satima može uvjetovati pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Dnevna temperatura od 26 do do 32 °C.

AUTO MOTO SAVEZ U BiH: Stanje u prometu

Na većini cestovnih pravaca promet se odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog radova na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever – Zenica jug, promet se odvija preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena.

Zbog radova na dionici A-1 Sarajevo sjever – petlja Podlugovi, do 22.06. zatvoren je izlaz na petlji Podlugovi. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na petlje Visoko i Sarajevo sjever.

Zbog radova u tunelu Vranduk na dionici M-17 Zenica – Nemila, promet se u vremenu od 23:00 do 05:00 sati odvija usporeno, jednim prometnim trakom naizmjenično.

Zbog radova u tunelu Skela na dionici M-5 Jajce – Donji Vakuf, promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom, dok se u vremenu od 22:00 sata do 06:00 sati promet kroz tunel potpuno obustavlja. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug firme Metaling).

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog aktiviranja klizišta na dionici M-20 Foča – Goražde (u mjestu Filipovići), promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Zbog izvođenja radova u Mostaru, za sav promet zatvoren je dio ulice Nadbiskupa Čule, od raskrižja ulice Kneza Branimira do raskrižja sa ulicom Kralja Petra Krešimira IV.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:

– M-5 Ripač – Dubovsko, Donji Vakuf – Turbe (Komar),

– M-6 Grude – Ljubuški, Ljubuški – Vitina,

– M-17 Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Buna – Tasovčići, Žepče – Zenica (Golubinja),

– R-425a Zvirovići.

Zbog oštećenog mostra na dionici Rudo – GP Uvac, zabranjen je promet za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko – Gunja.

Također zbog proslave blagdana sv. Ante voziti oprezno u blizini svetišta zbog brojnih hodočasnika.