Ispiši ovu stranicu

Novotravničanin prvi zaraženi korona virusom u SBK

22 Ožujak 2020

U BiH je zabilježen i 94. slučaj zaraze koronavirusom i prvi slučaj u Srednjebosanskom kantonu. Kako je za Oslobođenje kazao direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš, radi se o muškarcu iz Novog Travnika, a ne iz Travnika kako su objavili pojedini mediji.

– I ova zaražena osoba se dovodsi u vezu sa proslavom godišnjice tvornice Igman iz Konjica i to je sve što možemo za sada reći – kazao nam je Karakaš.

Uključujući i ovaj slučaj, na proslavi Igmana iz Konjica, koja je održana 11. ožujka, dva dana nakon što je Federalni krizni stožer donio preporuku o zabrani okupljanja, koronavirusom je zaraženo ukupno 17 osoba iz četiri kantona u FBiH i to 10 ljudi u Konjicu, po troje u Sarajevu i Goraždu, te sada i jedna osoba u Novom Travniku. Inače, unatoč preporukama na proslavi je bio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Od zaraže koronavirusom u BiH je do sada zabilježen i jedan smrtni slučaj. U Bihaću je umrla starica, koja je bila kronični bolesnik i koja je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću dovezena sa upalom pluća.

 

 

 

izvor