Ispiši ovu stranicu

Krenula kresanja u ŽSB: Zaposleni u javnom sektoru dobit će manje plaće za ožujak

08 Travanj 2020

Shodno slabijem punjenju proračuna zbog sve manje gospodarske aktivnosti, svi proračunski korisnici mogu očekivati kresanja prihoda, rekao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

“Pratimo stanje, nadam se da su proračunski korisnici upoznati i svjesni da je kriza i da je došlo do pada prihoda, već u ožujku on iznosi 10 posto, te je za očekivati smanjenja plaća. Temeljno ćemo izanalizirati situaciju, zakonski osnov postoji, već smo danas na Vladi dali suglasnost ministrima kojim imaju niže potrošačke jedinice da obave razgovor sa sindikatima da vidimo njihovo mišljenje. Kad dobijemo sva mišljenja donijet ćemo određene zaključke i odluke”, rekao je Lendo.

Najavio je da će kresanja biti već na plaćama za ožujak, te da će rebalansi proračuna biti rađeni svaki mjesec.

“Mislim da ćemo nešto umanjiti i plaću za ožujak. Svaki mjesec ćemo analizirati stanje koje će se sigurno pogoršavati jer su gospodarske aktivnosti sve manje kako odmiče kriza. Danas smo donijeli zaključke da krizni stožer za gospodarstvo i ekonomiju prati izradu rebalansa, da dobiju projekcije prihoda koji će biti smanjeni, naročito indirektni porezi, te da shodno tome kreiramo prvi rebalans, koji će odsad ići svaki mjesec. U ovom trenutku rebalans će biti fokusiran na zdravstvene, gospodarske i radno-pravne mjere”, rekao je Lendo.

 

 

 

 

izvor