Ispiši ovu stranicu

Održana 12. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna

03 Lipanj 2020

12. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna održana je danas u Travniku. Zbog pandemije koronavirusa sjednica nije održana u prostorijama Sabora ŽSB, nego je održana u amfiteatru Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku.

Na samom početku sjednice usvojen je dnevni red nakon čega su razmatrana dva zakonska prijedloga – Prijedlog zakona o dopuni Zakona o koncesijama (skraćeni postupak), Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o rudarstvu (skraćeni postupak). Prijedlozi zakona jednoglasno su usvojeni.

Saborski zastupnici su na današnjoj sjednici raspravljali i o dva nacrta zakona te iste usvojili – Nacrt zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi i Nacrt zakona o javnim skijalištima u Županiji Središnja Bosna.

Nacrtom zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi predviđeno je da iz županijskog proračuna bude izdvajano oko 2,4 milijuna maraka godišnje za oko 1.120 razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Pod 6. točkom dnevnog reda zastupnice i zastupnici raspravljali su o Izvješću o radu Vlade Županije Središnja Bosna za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa do 10.5.2020. godine. Zastupnice I zastupnici pohvalili su rad Vlade ŽSB i donesene mjere te na koncu usvojili izvješće.

Na današnjoj sjednici Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca FBiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH dobili su potrebnu podršku.

Prilikom usvajanja Nacrta zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca FBiH, usvojen je na prijedlog Kluba zastupnika HDZ BiH zaključak da se reprezentativnim sindikatom kod poslodavca smatra sindikat u koji je učlanjeno najmanje 15% zaposlenih od ukupnog broja, a ne 20% kako je bilo u prvotnom prijedlogu.

Zastupnice i zastupnici na današnjoj sjednici trebali su raspravljati i o Izvješću o radu Županijskog suda Novi Travnik za 2019. godinu, no ova je točka skinuta s dnevnog reda današnje sjednice Sabora ŽSB zbog nepotpunog materijala.

Na koncu sjednice usvojeno je Izvješće institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o pravu na slobodu mirnog okupljanja.