Ispiši ovu stranicu

U tijeku su izbori za Hrvatski sabor, otvorena biračka mjesta u Vitezu

05 Srpanj 2020

Diljem svijeta u tijeku su izbori za zastupnike u Hrvatski sabor koji se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu održavaju danas u vremenu od 07:00 do 19:00 sati. Napominjemo da su birači u inozemstvu imali pravo glasati i jučer, prema informacijama zabilježena je mala izlaznost u BiH prvi dan.

U sjedištu Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu državljani Republike Hrvatske s područja Središnje Bosne mogu glasati na deset biračkih mjesta koja su otvorena u Osnovnoj školi ‘Vitez’, na adresi: Ulica Josipa Kurevije broj 2.

Biračka mjesta raspoređena su prema početnom slovu prezimena birača kako slijedi:
Biračko mjesto broj 36: A – Ž – Prethodna registracija birača
Biračko mjesto broj 37: A, C, Č, Ć, D, DŽ, Đ, E, F – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 38: B – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 39: G, H, I, J – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 40: K – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 41: L, LJ, N, NJ – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 42: M – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 43: O, P, R – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 44: S, Š – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 45: T, U, V, W, Y, Z, Ž – Aktivna registracija birača

Svoje biračko pravo mogu ostvariti:

-hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini (i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji su do 24. lipnja 2020. godine u diplomatsko-konzularnom predstavništvu izvršili aktivnu registraciju birača.

-hrvatski državljani s prebivalištem u Bosni i Hercegovini (i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji se nisu aktivno registrirali, mogu ostvariti svoje biračko pravo temeljem potvrde koju na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

-hrvatski državljani nositelji hrvatskih e-osobnih iskaznica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini aktivno su registrirani po službenoj dužnosti i mogu glasovati isključivo na biračkim mjestima diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske na konzularnom području prema adresi svog prebivališta iz e-osobe iskaznice.

-hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj – a koji su u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske izvršili prethodnu registraciju za glasovanje u inozemstvu odnosno u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva republike Hrvatske i oni hrvatski državljani koji imaju izdanu potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj (potvrda iz Republike Hrvatske).

Primjena epidemioloških mjera na biralištima:

-Birači su dužni poštivati sve epidemiološke mjere koje su na snazi u Bosni i Hercegovini u svrhu sprječavanja širenja pandemije COVID-19:

-U vanjskom prostoru ispred birališta, birači su dužni držati socijalnu distancu – minimalno 2 metra.

-Prilikom dolaska na biralište/biračko mjesto i tijekom boravka na biralištu birači su obvezni nositi zaštitne maske.

-Birači ne trebaju nositi zaštitne rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.

-Prilikom ulaska na biralište/biračko mjesto birači su obvezni dezinficirati ruke. Dezinfekcijska sredstva su osigurana na ulazu na biralište i svako biračko mjesto.

-Birači su obvezni sa sobom donijeti vlastitu kemijsku olovku s kojom će obaviti glasovanje.

-Na biračko mjesto birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza u prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.

-Kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba

-Na biračkom mjestu može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasovanje u prostoriji.

-Nakon obavljenog glasovanja birači su dužni odmah napustiti biralište bez ikakvog zadržavanja u prostoru birališta i oko birališta.