Ispiši ovu stranicu

Održana 16. sjednica Sabora ŽSB: Usvojen Proračun ŽSB za 2021. godinu

16 Prosinac 2020

Danas je u Travniku održana 16. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna. Sjednica je održana pod posebnim epidemiološkim uvjetima uz pridržavanje svih izrečenih mjera nadležnih institucija.

Na samom početku sjednice, ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić prezentirala je nazočnima Prijedlog Proračuna ŽSB za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 217 milijuna KM kojeg su zastupnici podržali većinom glasova.

“Usvojenim Proračunom ŽSB za 2021. godinu u iznosu od 217 milijuna KM koji je za oko 3 milijuna veći u odnosu na Izmjene Proračuna ŽSB za 2020. godinu, Vlada i Sabor Kantona pokazali su odgovornost i stvorili preduvjete za zakonito funkcioniranje i zakonito izmirenje obveza ŽSB u 2021. godini. Kroz povećanje tekućih transfera u oblasti zdravstvenog i gospodarskog sektora, Vlada i Sabor su pokazali opredjeljenje da svi skupa sačuvamo stabilnost zdravstvenog sustava, ali i potporu gospodarstvu, poljoprivredi te izgradnji infrastrukture, čime ovaj Proračun ima i socijalnu i razvojnu dimenziju.”, rekla je ministrica Plavčić istaknuvši:

“Zadržava se osnovica za obračun plaća za uposlene u obrazovanju, MUP-u, pravosuđu i ostalim tijelima uprave na dostignutoj razini. Određeni rizik u ostvarenju prihoda postoji i rezultat je neizvjesnosti zbog utjecaja pandemije na ekonomska kretanja, ali će Vlada ŽSB pratiti kretanja i na vrijeme predložiti eventualne Izmjene Proračuna.”

U nastavku sjednice usvojen je prijedlog zastupnice Suzane Krišto (HDZ BiH) da mladi u ŽSB budu oslobođeni plaćanja poreza prilikom prve kupovine kuće, stana ili zemljišta.

Zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH), koja je u Saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina izrazila je zadovoljstvo što su zastupnici jednoglasno usvojili Prijedlog Zakona, u cilju oslobađanja poreza na promet kod kupnje prve nekretnine, stana, kuće ili zemljišta osobama do 40 godina, što je značajan korak pri osamostaljivanju. Predloženim Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina uvode se nova porezna oslobađanja po ovom poreznom obliku (promet nekretnina) i za očekivati je da će polučiti pozitivan utjecaj na životni standard u ŽSB.

Usvojeni prijedlog zastupnice Krišto mijenja Zakona s ciljem oslobađanja plaćanja poreza (5%) osobama do navršenih 40 godina života, koji prvi put i isključivo radi rješavanja svog stambenog pitanja, nekretnine do 100 m2 stana ili kuće namijenjene za stanovanje ili zemljišta za gradnju kuće do 600 m2.

Navedeno pravo na neplaćanje poreza na promet nekretnina mogu ostvariti osobe koje imaju prebivalište na području Županije Središnja Bosna najmanje jednu godinu, koje nisu ranije imale nekretnine u svom vlasništvu te, ukoliko je osoba u bračnoj zajednici, da bračni partner nije bio oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina.

„S obzirom na to da se mladi ljudi susreću s nizom problema koji otežavaju život mladih u Županiji Središnja Bosna, a zbog čega se najčešće odluče za odlazak u zemlje Zapadne Europe, neophodno je imati poseban odnos spram ove problematike odnosno moramo poduzeti mjere što prije kako bi osigurali povoljniji ambijent za život i zadržali mlade u Središnjoj Bosni.”, kazala je zastupnica Krišto.

Zastupnici su na današnjoj sjednici dali suglasnost i na Financijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽSB za 2021. godinu, na Financijski plan Službe za zapošljavanje ŽSB za 2021. godinu, na Financijski plan Županijskog ravnateljstva za ceste ŽSB za 2021. godinu. Također, usvojen je i Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Županije Središnja Bosna 2005-2021. godina.

Predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina u izjavi za medije nakon održane sjednice istaknuo je zadovoljstvo donesenim Prijedlogom Proračuna ŽSB za 2021. godinu, ali i donesenim Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina.

“Na današnjoj sjednici zastupnici su većinom glasova podržali Prijedlog Proračuna ŽSB za 2021. godinu koji je pripremila Vlada ŽSB. Ovaj svojevrsni dokument će biti teško realizirati bez transfera s viših razina vlasti. Slično kao i ove godine, i iduće godine očekujemo ta sredstva koja su itekako značajna za Županiju Središnja Bosna. Ono što je najbitnije jest da se zadrži stabilnost zdravstvenog sustava te ispoštuje sve ono što je zakonska obveza Županije Središnja Bosna. Ovom prilikom želim zahvaliti zastupnicama i zastupnicima što su u velikoj mjeri podržali usvajanje svih značajnih dokumenata na današnjoj sjednici.”