Ispiši ovu stranicu

Zvonko Milas posjetio Novi Travnik i spomen obilježje na Prahuljama

10 Lipanj 2021

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u posjeti je Središnjoj Bosni, a nakon održanog radnog sastanka s načelnikom Općine Novi Travnik, Stjepanom Dujom posjetio je Trg Drinskih mučenica u Novom Travniku, te spomen obilježje na Prahuljama, općina Travnik , prenosi notra.ba.

U izaslanstvu su osim Milasa i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH, Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, te konzul konzulata u Vitezu, Pero Bilušić. Domaćin susreta na Trgu Drinskih mučenica bio je župnik župe Presvetog Trojstva, don Anto Ledić. Župnik je Milasa uputio u završnicu radova samog trga, ali i rado pokazao unutrašnjost župne crkve. Bitno je istaknuti kako je Vlada RH financirala izgradnju ovog trga u Novom Travniku. Pored načelnika Općine Novi Travnik, Stjepana Duje obilasku su nazočili i ministar obrazovanja Srednjobosanske županije, Bojan Domić, te Ivan Sajević utemeljitelj i voditelj Gradskog kazališta mladih u Vitezu.

Nakon obilaska trga i župne crkve izaslanstvo se uputilo prema spomen obilježju na groblju Prahulje gdje su zajedno sa članom Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svojstvu BiH i izaslanikom u Domu naroda PFBIH, umirovljenim generalom Ilijom Nakićem položili svijeće i vijenac u znak sjećanja na sve žrtve rata, a osobito na žrtve travničkog kraja. Ovo je bila prilika i da Milas posjeti spomen obilježje strijeljanim pripadnicima HVO-a “Bikoše” sa spomen kosturnicom i pojedinačnim grobnim mjestima.

"Dolazak na Prahulje mi znači jednako i kao dolazak na groblje hrvatskih branitelja u Vukovaru, uvijek jednako žalosno, ali ponosno s poštovanjem onima koji su spašavali svoj hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Teško je izraziti bilo kakve osjećaje, ali mi je drago da je Središnji državni ured sudionik ostvarivanja ovog, ako se može reći prelijepog spomen obilježja u kojem leže tijela 16 poginulih pripadnika HVO-a. Poruka je da kako smo bili zajedno u ono najteže vrijeme, da tako trebamo biti skupa i danas, ali i u budućnosti jer smo pripadnici istog naroda. Gledamo prošlost, sadašnjost je onakva kakvom je sami sebi organiziramo, a budućnost će nam biti onakva kako budemo odgojili generacije koje dolaze. Potrebno je da budemo zajedno, kao što smo uvijek bili, ali je od iznimne važnosti čuvati ono lijepo i dobro što su ovi ljudi za života nosili, a prije svega nosili su ljubav prema domovini i svom hrvatskom narodu.", izjavio je za Notru, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas.

General Nakić iznimno je zahvalan državnom tajniku Milasu na dolasku i potpori, a za portal Notra.ba ističe:

"Svaka posjeta gospodina Milasa i izaslanstva RH znači izuzetno punoHrvatima u Središnjoj Bosni. Republika Hrvatska skrbi i daje potporu svojim projektima, pa i ovom spomen obilježju, kosturnici naših pobijenih i strijeljanih pripadnika na prostoru općine Travnik u selu Bikoši. Zahvalni smo na svemu do sada, ali želimo da se suradnja nastavi, a sve u interesu opstanka i ostanka hrvatskog naroda na tlu Bosne i Hercegovine."

Posjeti državnog tajnika Milasa nazočili su i predsjednik HVIDRA-e u Travniku, Žarko Jandrić, te Ivica Kolenda predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, podružnica Travnik.

 

izvor: notra.ba

Galerija slika