.

Trumpov plan: podjela američkog državljanstva za 1.8 miliona izbjeglica

26 Siječanj 2018

Američki predsjednik Donald Trump spreman je potpisati plan koji će otvoriti put do dobivanja državljanstva za 1,8 milijun mladih imigranata, koji su ilegalno kao djeca pristigli u Sjedinjene Države, objavili su u četvrtak visoki dužnosnici Bijele kuće.

Trump, čija su tvrda stajališta o imigraciji bila ključni dio njegove predsjedničke kampanje 2016., najavio je u rujnu kako će okončati program DACA (Deffered Action for Childhood Arrivals), kojega je uveo njegov demokratski prethodnik na mjestu predsjednika Barack Obama ako Kongres ne ponudi novi prijedlog zakona.

Bijela kuća predstavila je plan kao veliki ustupak koji ima za cilj privući dovoljno glasova demokrata. No plan uključuje i i neke druge elemente, poput jačanja pogranične sigurnosti i odvraćanje novih migranata, koji idu na ruku republikanskim tvrdolinijašima.

Trumpov plan, za koji se Bijela kuća nada da će biti prvo izglasan u američkom Senatu početkom veljače, ima za cilj uspostaviti fond od 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom i financirati bolju zaštitu na granici s Kanadom. 

Plan koji se najavljuje trebao bi zatražiti od Kongresa ograničavanje obiteljske potpore imigrantima te njezinu namjenu za žene i maloljetnu djecu, ali uskratu roditeljima, braći i sestrama te drugim članovima šire obitelji.

Također se planira ukinuti dodjelu viza putem lutrije u nekim zemljama, kazali su dužnosnici.

Ove bi mjere mogle smanjiti imigraciju za 50 posto, navodi čelnik proimigracijske skupine America's Voice Frank Sharry.

 

/ba.n1info.com/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa