Ispiši ovu stranicu

Radoje Vidović u Saboru RH: "Cilj je eliminirati Hrvate u BiH kao politički narod"

24 Srpanj 2020

U Saboru Republike Hrvatske, nakon konstituirajuće sjednice u srijedu, jučer je trajala cjelodnevna rasprava o programu nove Vlade. U raspravi je sudjelovao i Radoje Vidović (HDZ) izabrani zastupnik iz Središnje Bosne, odnosno jedan od tri zastupnika 11. izborne jedinice.

Vidović je na početku obraćanja izrazio zadovoljstvo što novi saziv Sabora svega petnaestak dana nakon izbora nalazi u prigodi raspravljati o programu nove Vlade.

„Iz cjelodnevne rasprave ali i izlaganja premijera Plenkovića evidentno je kako se Hrvatska kao i ostatak svijeta suočava sa brojnim izazovima. Također smo svjedoci kako se u globaliziranom svijetu događaju brojne promjene koje nažalost i Hrvate diljem svijeta dovode u tešku situaciju a tako i Hrvate i u BiH. Kao zastupnik 11. izborne jedinice dužan sam ukazati na ono što se trenutno događa i u Bosni i Hercegovini.

Naime, raznim intervencijama Međunarodne zajednice a još više zloupotrebama brojnijeg naroda, Hrvati su dovedeni u težak, neravnopravan ustavnopravni položaj, sa jednim osnovnim ciljem, da nas se potpuno eliminira kao politički narod. Nastojanja nisu potpuno uspjela zahvaljujući otporu hrvatskih političkih predstavnika koji su organizirani kroz Hrvatski narodni sabor koji okuplja skoro sve stranke s hrvatskim predznakom. Osim toga, puno znači i snažna potpora RH u nastojanjima da se jednakopravnost sačuva, za što koristim i ovu prigodu da se zahvalim.

Međutim, ovi pokušaji neće stati, u početku su bili prekriveni, no odavno se sve jasnije ističe poruka kako hrvatski narod ne treba jednakopravnost i konstitutivnost. Zbog toga me raduje da se u programu nove Vlade kao poseban odjeljak spominje položaj Hvata u BiH i zalaganje nove Vlade da se ostvari stvarna jednakopravnost.

Uvjeren da ćemo uz pomoć Republike Hrvatske ostvariti jednakopravnost, moram istaknuti kako to nije samo naš interes nego i svih građana BiH, svih njenih naroda, jer samo takva BiH jamči da će funkcionirati kao stabilna i funkcionalna i osigurati napredak svih naroda i građana, što je uostalom interes i Republike Hrvatske“ zaključio je Vidović.

 

/artinfo.ba/