.

FOTO: Odana počast stradalim Hrvatima općine Travnik

09 Lipanj 2016

Mnogobrojni političkih predstavnici sa svih razina vlasti, predstavnici udruga proistekli iz domovinskoga rata, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Travnik nazočili su u obilježavanju 23. obljetnice stradanja Hrvata općine Travnik. 

Polaganjem vijenaca i svetim misama kod spomen obilježja na "Bikošama" u naselju Maljine, kod spomen obilježja na "Ovnaku" u župi Brajkovići i kod spomen obilježja na groblju Prahulje odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima s područja općine Travnik. 8. lipnja, navršene su 23 godine od Agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik jer su početkom ovoga mjeseca 1993. godine izvršeni napadi i počinjeni nezapamćeni zločini prilikom kojih je protjerano 19 600 Hrvata.

Obilježavanje, koje je organizirao Odbor za obilježavanje značajnih datuma iz Domovinskog rata općine Travnik, započelo je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a nakon toga služena je sveta misa kod spomen obilježja Bikoše, u selu Maljine. Svetu misu na Bikošima predvodio je gvardijan Franjevačkog samostana u Gučoj Gori fra Drago Pranješ.

Kako su istaknuli i svećenici prilikom svojih propovijedi, cilj obilježavanja stradanja je prisjetiti se veličine žrtve koju su Hrvati travničke općine podnijeli za svoju i slobodu svoga naroda, ali ne zbog mržnje nego zbog oprosta koji je nužan za povratak i suživot.Prema podacima stradalničkih udruga, tijekom rata u Travniku poginulo je 427 branitelja i 124 hrvatska civila, od čega je u samo nekoliko dana mjeseca lipnja 1993. godine živote izgubilo 137 hrvatskih branitelja. /d.b./ /fena/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa