Ispiši ovu stranicu

KORIĆANI: Proslavljen patron i 140 godina postojanja župe sv. Ilije

20 Srpanj 2018

Danas je u Gornjim Korićanima na poseban način proslavljen blagdan svetog Ilije, koji je već 140 godina zaštitnik najudaljenije travničke župe Korićani.

Misnim slavljem u dvorištu župne crkve proslavljen je patron župe i 140 godina postojanja župe koja se nalazi na prelijepim i nedirnutim obroncima Vlašića, odnosno na samom rubu općine Travnik i Federacije BiH.

Misno slavlje predvodio je vlč. Marko Lacić, župnik župe Lovnica kod Žepča uz koncelebraciju potkrajskog/korićanskog župnika vlč. Viktora Šošića, travničkog župnika don. Mate Janjića i fra. Miroslava Jonjića.

Vlč. Marko se u propovijedi dotaknuo bogate povijesti župe koja je nastala prije 140 godina. Izneseni su zanimljivi podatci da je u početku naselje bilo u sklopu župe Dobretići, obitelji su brojali do 15 članova, a vjernici su četiri sata pješačili do crkve u Dobretićima, odnosno sedam sati do Travnika.

Župa Korićani je osnovana 1877. godine, ustanovljena najprije kao samostalna kapelanija. Župna crkva u župi Korićani 1910. bila je izgrađena od drveta, a u uporabi je, unatoč lošem stanju posljednjih godina, bila do izgradnje nove 1930. godine na nadmorskoj visini oko 1300 metara. Kod proglašenja župe slavlje je trajalo tjedan dana.

Početkom devedesetih uoči rata župa je imala oko 1000 vjernika, danas su župljani raseljeni diljem svijeta, posljedice rata su još vidljive dok vjernika ima jako malo. Unatoč tome rado dolaze u svoj rodni kraj, obnavljaju svoja porušena ognjišta u kojima provode godišnje odmore i blagdane.

U drugom dijelu propovijedi vlč. Marko se na energičan i poseban način dotaknuo života sv. Ilije i današnjeg života katolika, pozvao je vjernike da se vrate vjeri i zajedništvu, da ne dozvole da današnji užurbani način života i moderna tehnologija budu ispred Boga i čovjeka.

Nakon mise slavlje je nastavljeno uz narodno kolo, pjesmu i neizostavnu domaću hranu uz najbolji vlašićki sir.

U fotogaleriji pogledajte dio današnje atmosfere:

Galerija slika