Ispiši ovu stranicu

FOTO: Svetom misom i promocijom knjige proslavljeno 200 godina groblja Slimena

23 Srpanj 2018

U nedjelju, 22. srpnja 2018. godine župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu na poseban je način proslavila 200 godina groblja Slimena.

U 11 sati služena je sveta misa na groblju Slimena povodom 200 godina postojanja samoga groblja, kao i u spomen zaštitniku groblja sv. Iliji. Misu je pred mnoštvom vjernika predvodio fra Nikola Kozina uz koncelebraciju župnika fra Zorana Livančića.

Fra Nikola se u propovijedi osvrnuo na vrijednostima ljudskog života, kako ovozemaljskog, tako i vječnog života poslije smrti. Istaknuo je vrijednosti koje život nosi, ali i one koje su nosili naši pokojni s posljednjim počivalištem u groblju Slimena. Na kraju mise župnik se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u obnovi kapelice i uređenju groblja, a na poseban način zahvalio se predsjedniku Odbora groblja Slimena arhitektu Josipu Lediću, koji je nesebično projektirao i nadzirao projekt.

"Dva stoljeća Slimena", knjiga o groblju Slimena i svjedocima tog vremena

U 19 sati, u župnoj crkvi u Docu održana je promocija monografije "Dva stoljeća Slimena" autora Velimira Bugarina i Ivana Zeca. Uz spomenute autore knjigu su predstavljali i dolački župnik fra Zoran Livančić i magistrica hrvatskog jezika i književnosti Sanja Ledić.

Predstavljači su govorili o bogatom sadržaju knjige u kojem su sačuvana sjećanja na Slimena i naselja koja pripadaju župi Dolac, ljudima koji su na poseban način obilježili taj kraj, zanimljivim kulturno-društvenim događajima, političkim i društvenim prilikama, običnim ljudskim pričama, kao i vjerskim i narodnim običajima toga kraja kroz protekla dva stoljeća.

Posebno treba istaknuti priču o hajduku Tunji i bosanskom Jobu, kao i velikoj Seljačkoj smotri na Slimenima 1940. godine u organizaciji Hrvatske seljače stranke čiji se kratki videozapis prikazao tijekom promocije.

Na kraju se obratio i bivši dugogodišnji dolački župnik i današnji franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić,  zahvalio se autorima i župniku na vrijednoj monografiji koja čuva sjećanja na ljude i život ovoga kraja.

Knjiga se može kupiti u prostorijama župnog ureda u Docu.

U fotogaleriji pogledajte dio jučerašnji atmosfere iz Slimena i Doca:

Fotografije s promocije: by Alojz Čakarić

Galerija slika