Ispiši ovu stranicu

“Hrvati Travnika za Banovinu”: Humanitarnom akcijom novi dom dobit će osmeročlana obitelj Žilić iz Gline

12 Siječanj 2021

Humanitarna akcija „Hrvati Travnika za Banovinu“ koja ima za cilj u cijelosti obnoviti, odnosno napraviti kuću jednoj obitelji iz područja pogođenih potresom stigla je u drugu fazu. Naime, nakon odluke o pokretanju ove akcije i početku prikupljanja sredstava Inicijativni odbor donio je odluku kako će sagraditi novi dom osmeročlanoj obitelji Žilić iz Gline.

Tijekom proteklog vikenda predstavnici inicijativnog odbora Ivo Kolenda Cico, Ivan Sajević i Marko Ćurak, zajedno s Antom Bilićem predsjednikom Udruge KUS/KSZ Grahovčići i Travničaninom Antom Rajićem posjetili su Sisak, Petrinju i Glinu, te nekoliko obitelji na ovom području, među kojima i obitelj Žilić.


„Sukladno primjerima dobre prakse pojedinih gradova u Republici Hrvatskoj odlučili smo ići na ciljanu pomoć i preuzeti obvezu izgradnje jednog obiteljskog doma, od temelja do krova. Nakon što su prethodno ovu obitelj posjetili Anto i Ivan, još jednom smo se uvjerili kako je neophodna izgradnja nove kuće. Ne želeći gubiti vrijeme, jer je u ovim trenucima najbitnije brzo djelovati mi smo na sastanku donijeli odluku kako ćemo napraviti dom obitelji Žilić“, kazao je predsjednik Inicijativnog odbora ove humanitarne akcije, Ivo Kolenda Cico.

Članovi obitelji trenutno su smješteni u kamp kućici, koja se nalazi ispred njihovog doma, koji nije uvjetovan za stanovanje uslijed brojnih oštećenja koja su nastala kao posljedica potresa.

„Neka je živa glava. Najbitnije mi je da su članovi moje obitelji dobro, a sve ćemo ostalo nadoknaditi. Prvih dana mi se sve skupilo, situacija je djelovala bezizlazno. Ostao sam pribran najviše zahvaljujući djeci i supruzi, a onda su se počeli javljati i dobri ljudi. I eto, čini se da će na koncu sve završiti ipak dobro. Ne bojim se rada, ali najveći dio toga za što sam radio sve ove godine poljuljalo se iz temelja, ali doslovno“, skromno je za portal Vitez.info kazao Goran Žilić.

Ova divna obitelj iz Gline, a rodom iz Dobretića, broji osam članova, a najmlađa od njih je malena Marija, rođena 3. siječnja 2021. godine. Prije nekoliko dana zajedno se s mamom priključila ostatku obitelji u…kamp kućici.

„Riječ je o zbilja prekrasnoj obitelji, vrijednim i radišnim ljudima kojima je ova nesreća odnijela dom za koji su se teško izborili i apsolutno zaslužuju našu potporu kako bi mogli osigurati svojoj djeci bolju budućnost. Bitno je da znaju kako nisu sami i da smo čvrsto uz njih. Hvala i svima onima koji su podržali ili će podržati našu akciju“, kazao je Ivan Sajević, član Inicijativnog odbora.

Da su oštećenja nepopravljiva i nemoguća za sanirati potvrdio je i Marko Ćurak, inženjer građevine iz Travnika, koji je uzeo dimenzije kuće i već aktivno radi na projektu za novu kuću, za koji će mu pomoć pružiti i Josip Ledić.

Akciju su već odlučili podržati i brojni Travničani, kako iz Travnika, tako i iseljeništva, pojedinačno, ali i kroz udruge u kojima djeluju.

Ovim putem pozivaju se svi koji žele da se sukladno mogućnostima priključe akciji. Svoju pomoć možete donirati volonterima na terenu, zatim uplatom na žiro račun Udruge „Čuvarice tradicije“ 3386702240375660 i Devizni račun IBAN: BA393386704840392081, SWIFT: UNCRBA 22 – UniCredit Bank d.d., podružnica Travnik.

Za donaciju građevinskog i ostalog neophodnog materijala možete na broje telefona +387 (0)63 364 868 kontaktirati Ivu Kolendu – Cicu, koji će koordinirati ovom akcijom.

Osim novčanih sredstava potrebno je osigurati i potreban građevinski materijal.