Ispiši ovu stranicu

Iz KUS/KSZ “Grahovčići” dali bezrezervnu potporu akciji “Hrvati Travnika za Banovinu”

24 Veljača 2021

Udruga KUS “Grahovčići” aktivno radi već godinama i realizirala je cijeli niz kulturno-zabavnih, ali i humanitarnih aktivnosti. Zadnja u nizu je prikupljanje pomoći za potresom pogođena područja u Republici Hrvatskoj.

Osim što su preko svojih povjerenika od prvog dana sudjelovali u pružanju potpore na terenu, uključili su se i u akciju “Hrvati Travnika za Banovinu” te su još jednom pozvali svoje članove da daju doprinos ovoj akciji koja za cilj ima napraviti jednu kuću od temelja do krova.

“Dragi članovi i prijatelji KUS „Grahovčići“,

Želimo vas informirati kako smo se kao Zajednica priključili humanitarnoj akciji „Hrvati Travnika za Banovinu“, koja ima za cilj u cijelosti obnoviti, odnosno napraviti kuću jednoj obitelji iz područja pogođenih potresom. Ovim putem vas pozivamo da, kao i puno puta do sada, sukladno mogućnostima podržimo ovu akciju, a nakon što prikupimo sredstva uplatit ćemo ih na račun namjenski otvoren za ovu akciju. Napominjemo kako smo određen dio novčanih sredstava skupili već ranije, ali sada imamo konkretan cilj koji smatramo vrlo plemenitim, a cijenimo kako je upravo ovo najbolji vid i način pomoći.

Naime, nakon odluke o pokretanju ove akcije i početku prikupljanja sredstava Inicijativni odbor donio je odluku kako će sagraditi novi dom osmeročlanoj obitelji Žilić iz Gline. Ovu obitelj u više navrata su posjetili članovi Inicijativnog odbora Ivo Kolenda, Ivan Sajević i Valentin Matošević, kao i naš član Upravnog odbora Anto Bilić te inženjer građevine Marko Ćurak, koji je uz potporu Ledić arhitekture izradio novi projekt kuće.

Članovi obitelji do prije nekoliko dana su bili smješteni u kamp kućici, koja se nalazi ispred njihovog doma, koji nije uvjetovan za stanovanje uslijed brojnih oštećenja koja su nastala kao posljedica potresa. Prije nekoliko dana uspjeli su uzeti u najam kuću u 15 kilometara udaljenom Topuskom, gdje im najstarija djeca trenutno pohađaju školu.

Ova divna obitelj iz Gline, a rodom iz Dobretića, broji osam članova, a najmlađa od njih je malena Marija, rođena 3. siječnja 2021. godine. Nekoliko dana nakon rođenja zajedno se s mamom priključila ostatku obitelji u…kamp kućici.

“Sretni smo što smo dio zajedništva Hrvata Travnika, ali i što se ponovno pokazuje veliko srce naših ljudi u Travniku, ali i diljem svijeta. Obitelji Žilić želim svako dobro, a sve naše članove i prijatelje molim da se uključe u akciju sukladno mogućnostima i podrže ovu lijepu priču kako bismo svi zajedno doprinijeli da osmeročlana obitelj Žilić čim prije dobije dom dostojan čovjeka.”, poručio je predsjednik KUS „Grahovčići“ Ljupko Radić.

Inicijativni odbor je u određenoj mjeri osigurao donacije u vidu dijela građevinskog materijala. Vrijedi istaknuti kako se već pristupilo uklanjanju kuće, a čim se odobri građenje započet će se s procesom izgradnje. Intencija je da se kuća završi čim prije, a ako bude moguće do konca ljeta”, navodi se u pismu koje su uputili svojim članovima iz KUS “Grahovčići”.

/vitez.info/