.

Bogat program InBox regionalnog festivala monodrame u Novoj Biloj, predstavljamo natjecatelje

09 Rujan 2021

Očekuje nas bogat program prvog festivala monodrame InBox. Festival će se održati od 16. do 19. rujna u Novoj Biloj, općina Travnik u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila i Kazališta mladih ,,Korifej''.

U natjecateljskom dijelu programa nastupit će:
➡️DANICA GRUBAČKI (Srbija) - ,,Ovo nije državni posao''
četvrtak 16.09.2021. u 21:00
➡️ĐURĐA VUKAŠINOVIĆ (BiH) - ,,Edith Piaf''
petak 17.09.2021. u 20:30
➡️IVAN OŽEGOVIĆ (Hrvatska) - ,,Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života''
petak 17.09.2021. u 21:30
➡️TARIK FILIPOVIĆ (Hrvatska) - ,,Ćiro''
subota 18.09. u 20:30
➡️MARTA BEREŠ (Srbija) - ,,One girl show''
subota 18.09. u 21:30
➡️(revijalna predstava) SANELA KRSMANOVIĆ (BiH) - ,,Prekvalifikovana''
nedjelja 19.09. u 21:00
Pored nabrojanih cijenjenih glumica i glumaca, koji će u 4 dana izvesti 6 izvrsnih monodrama, imat ćemo priliku nazočiti i sljedećim sadržajima:
➡️Predstava za djecu ,,Učionica'' Adne Hasanić i Marka Mirkovića
➡️Promocija romana ,,Na Vrbasu tekija'' Josipa Mlakića
➡️Interaktivno predavanje prof. Sanje Nikčević pod nazivom ,,Istine i laži o kanonu''

U ceremonijama otvaranja i zatvaranja nastupit će naši domaći: Vokalni sastav Lašvanske dive i Limena glazba ,,Lašva'' Nova Bila.

Može biti slika sljedećeg: tekst

 

PREDSTAVLJAMO NATJECATELJE:

 

DANICA GRUBAČKI

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba

izvodi monodramu ,,Ovo nije državni posao'' ➡ četvrtak 16.09.2021. u 21:00

Danica Grubački rođena je u Zrenjaninu 1993. godine. Diplomirala je 2017. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsjek Gluma u klasi Ljuboslava Majere. Glumila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a trenutno je članica Narodnog pozorišta Sombor. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad, od kojih su značajnije: nagrada za najbolju mladu glumicu na 48. festivalu „Dani komedije” u Jagodini (za ulogu Megi, TENOR NA ZAJAM); nagrada za najbolju mladu glumicu na 4. festivalu „Pozorišno proleće” u Šapcu (za ulogu Marijane, TARTIF); nagrada „Uzdarje” za glumicu večeri na Viminacijum festu 2019. (NA DRINI ĆUPRIJA, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad).

Predstava „Ovo nije državni posao“ nastala je kao master rad glumice Danice Grubački koja je istovremeno i autorica ove monodrame. Predstava na komičan način govori o kazalištu, ali i o pripadanju, o vjeri, kao i o smislu bavljenja kako ovim, tako i bilo kojim drugim poslom. Uz pomoć fiktivnih karaktera, kao i situacija, glumica Danica Grubački na autoironičan način kroz svoja kazališna iskustva opisuje kazališni svijet „iza kulisa“, naglašavajući da biti glumac ne znači biti izvođač glumačkih radova već da, osim zanata, kazališni život iziskuje mnoga odricanja i vječita samoispitivanja.

➡ četvrtak 16.09.2021. u 21:00 na vanjskoj pozornici HKC-a

ĐURĐA VUKAŠINOVIĆ

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i stajati

izvodi monodramu ,,Edith Piaf'' ➡ petak 17.09.2021. u 20:30

Đurđa Vukašinović će nam se na ovogodišnjem Festivalu predstaviti svojom monodramom "Edit Pjaf". Vukašinović je stalna je članica Dječjeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci. Diplomirala je glumu u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića. Predstavom „La Piaf“ brani tezu „Policentričnost glumca“.

Nosilteljica je crnog pojasa I DAN u karateu. Za potrebe predstava svira gitaru, ukulele, frulu i harmoniku. Bavi se pjevanjem tradicionalnih pjesama s Balkana, te ruskih i romskih pjesama i francuskih šansona. Igrala je na svjetskim scenama: u Parizu, Izmiru, Sankt Peterburgu, Bratislavi.

Dobitnica je nagrade za najbolju žensku ulogu na festivalu "Zaplet" u Banjaluci za ulogu Pandore, zatim nagradu za ulogu Tobija na LUTFest-u Istočnom Sarajevu. Nedavno je dobila nagradu za glumačko majstorstvo u predstavi “Ježeva kućica” na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici. Osnivačica je Muzičkog Teatra Mačak.

IVAN OŽEGOVIĆ

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i stajati

izvodi monodramu ,,Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života'' ➡ petak 17.09.2021. u 21:30

Ivan Ožegović je glumac rođen 1989. godine. Diplomirao je 2014. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Najpoznatiji projekti su mu: serije „Crno – bijeli svijet“ (tumači ulogu Davorina Bogovića) i „Počivali u miru“ te filmovi: „Winnetou 3“, „F20“, „Mrtve ribe“, „Guardian Angel“ i apsolutni pobjednik Pula film festivala „Broj 55“.

Od kazališnih projekata najvažnija je suradnja sa Tomaž Pandurom na dvije predstave u HNK Zagreb, s kojima je sudjelovao i na jednom od najvećih svjetskih kazališnih festivala u Bogoti. Također je imao priliku glumiti u projektima oscarovca Danisa Tanovića i nominiranog za Oscara Uli Edela.

Ožegović je dugogodišnji suradnik Agencije za odgoj i obrazovanje s kojima već dugi niz godina surađuje na „Novigradskom proljeću“ kao predavač glume, tako da je predstava prikladna i za srednjoškolski uzrast. Uz Gorana Navojca je umjetnički suradnik na BOK festivalu u Bjelovaru, a uz Slavena Knezovića na Mostar film festivalu. Ivan Ožegović, osim što je glumac, također je scenarist. Surađivao je na mnogim filmovima kao koscenarist, a nakon toga je njegov talent prepoznao HAVC i dodijelio mu novac za razvoj njegovog scenarija „Šrauba“. Tekst za predstavu „10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života“ je njegov prvi tekst uprizoren na kazališnim daskama.

TARIK FILIPOVIĆ
 
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, sjedi i u zatvorenom
 
izvodi monodramu ,,Ćiro'' ➡ subota 18.09.2021. u 20:30
 
Natjecateljski program na ovogodišnjem izdanju inBoxa izuzetno je bogat. Monodramom o životu Miroslava Ćire Blaževića predstavit će nam se jedan od najpoznatijih glumaca u regiji – Tarik Filipović.
 
Tarik Filipović rođen je 11. ožujka 1972. u Zenici. Glumačku karijeru je počeo u dječjem ansamblu Narodnog kazališta u Zenici. Studirao je na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju. Glumio je u više od 800 kazališnih predstava. Igrao je u velikom broju filmova i tv-serija koje su se prikazivale širom država na prostoru bivše Jugoslavije.
 
U ovoj predstavi gledat ćemo priču osim o nogometu u širem smislu, nešto mnogo zanimljivije. Osoba, karakter, jedna nogometna ikona, koja uz svoje ime veže više asocijacija i anegdota nego bilo koja druga urbana legenda - priču o Ćiri.
 
Što je Ćiro Blažević predstavljao za Tarika kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača?
Na koji je način ličnost Ćire Blaževića inspirirala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva vidjet ćemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu. Osebujan i neponovljiv nogometni trener svih trenera, kako su ga prozvali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. čije rečenice citiraju dan danas, njegovo slavno “sine moj” dalo mu je neizbrisiv osobni pečat, kao i njegova neposrednost, ali i ekscentričnost.
 
 
MARTA BEREŠ
 
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba
 
?izvodi monodramu ,,One girl show'' ➡ subota 18.09.2021. u 21:30 ➡ na pozornici HKC-a Nova Bila.
 
Marta Bereš jedna je od najznačajnijih i najpotentnijih glumica u regiji. Rođena je 1984. godine u Novom Sadu. Dobitnica je više značajnih nagrada i priznanja među kojima su i dvije Sterijine nagrade. U kazalištu Andraša Urbana "Deže Kostolanji" provela je dvanaest godina. Sada je freelancer te igra na filmu i kazalištu u Srbiji i u Mađarskoj.
 
Predstavom “One girl show” zatvorit će ovogodišnji natjecateljski program Festivala. Ova predstava je priča o glumici - a zapravo o ženama generalno - svim tabuima i predrasudama našeg društva prema ženskom biću na sceni. Kroz razne situacije, koje je kao glumica doživjela, na duhovit i lucidan način, s mnogo mjere, stila i ukusa, Marta Bereš govori o očekivanjima publike i nadama glumice, sve težoj komunikaciji među ljudima, problemu rodnog i nacionalnog identiteta, licemjerju, lažnim autoritetima i "sumnjivoj paučini slave". Sve zajedno razlog je da dođete i pogledate ovu predstavu kao i cijeli program ovogodišnjeg Festivala!
 
 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa