.

Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik 19. svibnja obilježava svoj dan.

Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ ima u planu nove aktivnosti radi unapređenja pružanja usluga pacijentima. Radi se o iskoraku u dijagnostici liječenja dojke. Stručan kadar iz disciplina citologije, kirurgije, patologije i radiologije već radi u bolnici u Novoj Biloj, a isti će se dodatno osnažiti kroz procese usavršavanja u suradnji s kliničkim centrima iz Republike Hrvatske, radeći s eminentnim stručnjacima. Paralelno, u planu je i nabava suvremene medicinske opreme, točnije mamografskog uređaja najnovije 3D generacije.

Navedene aktivnosti su izuzetno važne za pacijentice iz Kantona Središnja Bosna. Naime, karcinom dojke jedan je od najčešćih karcinoma uopće. Prema statistici, 1 od 8 žena tijekom života, razvit će karcinom dojke. Redovitim mamografskim pregledima i ranom dijagnostikom karcinom dojke, moguće je otkriti u ranoj fazi, a stopa preživljavanja u tom slučaju prelazi 90%. Milimetarske promjene mogu biti detektirane samo na suvremenim i iznimno osjetljivim mamografskim uređajima opremljenim digitalnim ravnim detektorom visoke rezolucije za klasične 2D mamografske snimke, 3D tomosintetske snimke dojke iz više projekcija snimane u manje od 4 sekunde te specijalnim programima za generiranja sumacijskih 2D snimki nastalih iz 3D tomosintetskih snimki čime se dobije više dijagnostički iznimno upotrebljivih snimaka uz istovremeno smanjenje količine zračenja pacijenta. Mamografski uređaji najnovije generacije imaju i mogućnost kompresiranja dojke specijalnim zaobljenim kompresorijima koji znatno smanjuju osjećaj boli kod pacijenata tijekom mamografskih snimanja. Jednom otkriveno sumnjivo područje moguće je biopsirati iglom koju navodi tomosintetski sustav uz preciznost bolju od jednog milimetra.

Važno je istaknuti kako se u Hrvatskoj bolnici „Dr.fra Mato Nikolić" se već dugi niz godina rade citološke FNAB biopsije dojke, a već nekoliko godina i CORE biopsije, koje su dosta superiornije s obzirom da se radi o dosta reprezentativnijem uzorku iz kojega je moguće odrediti i hormonalni tip tumora koji je značajan za daljnje onkološko liječenje. CORE biopsije koje su se radile u bolnici su bile na već ultrazvučno detektiranim promjenama koje su vrlo često bile detektabilne i palpacijski što je nažalost u dosta slučajeva već poodmakla faza bolesti. Kombiniranjem CORE biopsije navođene 3D tomosintezom vrlo lako bi bile dostupne promjene koje su iznimno male (4 mm pa i manje) te bi iste mogle biti detektirane u iznimnoj ranoj fazi bolesti kad se još radi o lokalnoj bolesti. CORE biopsija uz 3D tomosintezu je već zlatni standard u dijagnostici promjena u dojci u naprednim svjetskim centrima za bolesti dojke i s tim korakom se stvaraju preduvjeti za formiranje jednog takvog centra u ovoj ustanovi.

 

 

Za prvu polovicu narednog mjeseca svibnja, predsjedateljica Općinskog vijeća Travnik Vlatka Lovrinović zakazala je dvije sjednice Općinskog vijeća Travnik.

Kada imate volju i želju da riješite krupan problem, a ovog trenutka jedan od najvećih problema u BiH su izmjene Izbornog zakona, sve je moguće - izjavio je šef Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta Nikola Lovrinović.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizoda za pušenje FBiH u verziji koja je usvojena na Domu naroda FBiH.

27. travnja 2022. godine na izbornom Kapitulu Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji je započeo 25. travnja, na Franjevačkoj teologiji u sarajevskom naselju Neđarići, za novog provincijala izabran je dosadašnji definitor i gvardijan franjevačkog samostana Sv. Ilije u Zagrebu fra Zdravko Dadić, a novi vikar Provincije je dosadašnji definitor i urednik franjevačkog mjesečnika Svjetla riječi fra Janko Ćuro.

Općina Travnik objavila je informaciju da je počeo postupka eksproprijacije za projekat Regionalni vodovod “Plava voda”, saznaje Akta.ba.U skladu sa Okolišnom i društvenom politikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz 2014. godine JP RV “Plava voda” d.o.o. Travnik (JP) je izvršilo ažuriranje Akcionog plana za preseljenje (APP), dokumenta čiji je cilj preciziranje radnji koje je potrebno poduzeti tijekom eksproprisanja zemljišta.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH, je ukazalo čast Općinskom sudu u Travniku, te je na telefonskoj sjednici od 10.03.2022.godine donijelo Odluku o formiranju Radne grupe za izradu Srednjoročne strategije razvoja Pravosudnog informacionog sistema BIH, čiji član je predsjednik Općinskog suda u Travniku, Goran Dujić.

TRAVNIK: Danas 122. sjednica Vlade KSB

112. sjednica Vlade Kantona Središnja Bosna bit će održana danas, 28. travnja 2022. godine, s početkom u 9 sati, u prostorijama Vlade KSB u Travniku.

Izaslanici hrvatskog i srpskog naroda na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasali su da se izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i njen lider Dragan Čović razmatraju po hitnoj proceduri.

Stranica 1 od 381

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa